torsdag 23.05.2024

Mjölkförpackningar blir byggskivor i Hässleholm

VD Max Rosenberg vid invigningen av den nya fabriken. Foto: Ann-Sofie Granzell
21 apr 2023

Byggbranchen på väg att bit för bit bli mer cirkulär. En viktig pusselbit är att ersätta gipsskivorna som är en stor del av varje bygge. Recoma i Hässleholm har lösningen – återanvända mjölkförpackningar.

Nästa gång du kastar en mjölkförpackning på återvinningsstationen kan det bli så att du köper den igen på bygghandeln vid nästa hemmarenovering. Företaget Recoma i Hässleholm har nämligen kommit igång med storskalig produktion av byggskivor tillverkade av dryckeskartonger för mjölk och juice eller engångsmuggar.

Gipsskivor är en stapelvara på varje bygge och används bland annat som ytskikt under färg eller tapet på väggarna. Även om gips till viss del går att återvinna har råvaran andra nackdelar. Bland annat finns det ingen gips i Sverige så den måste importeras.

Samtidigt finns det en råvara som idag har svårt att hitta en funktion, använda mjölkförpackningar. De består av flera olika material vilket gör det komplicerat att återbruka. Men det är också det som gör de så lämpliga för Recomas process för byggskivor.

Skivorna finns i olika utförande som kan se ut som vanliga byggskivor eller som en mosaik av råvaran. Foto: Ann-Sofie Granzell

Recoma tillsätter inte något lim eller bindemedel i processen. ”Limmet” är redan en del av det avfall de använder: plast-filmen på insidan av dryckeskartongerna fungerar som barriär mellan papperskartongen och vätskan.

Produktionen har nu kommit igång på den nya fabriken i skånska Hässleholm och försäljning sker via flera återförsäljare. Priset uppges vara konkurrenskraftigt jämfört med andra byggskivor.

Dela artikeln!