Kanske kan framtidens batterier innehålla upparbetad kaffesump och stålet tillverkas med kol från uttjänta textilier. Det ska två nya forskningsprojekt som drivs av företag och stat i samverkan ta reda på.
Många idéer prövas nu för att minska fossiloberoendet och användandet av begränsade naturresurser för att skynda på övergången till en cirkulär ekonomi.
Tillgången till råvaror till batterier är redan nu ett problem och förväntas bli ännu värre de kommande decennierna. Exempelvis efterfrågan på grafit och hårt kol som kommer öka från en miljon ton till fyra och en halv miljoner ton 2050.
Men kanske kan kaffesump avhjälpa bristen. Det är i vart fall vad företagen Selecta och Granode Materials vill undersöka tillsammans med forskare från RISE.
Kaffesumpen ska förädlas och användas som en del i litium och natriumjon batterier. Projektet väntas kunna ge svar på hur processen kan fungera i november 2024.
Hållbar stålproduktion med hjälp av uttjänt textil
Kan gammal textil bli kol för ståltillverkning? Ja det var Kappahl, Höganäs och RISE vill undersöka ett nytt projekt.
Idén är att använda textil som återanvänds och återbrukas till den grad att den inte längre duger till användning. Textilfiber har ett begränsat antal antal gånger den går att återvinna innan fiberlängd och kvalitet går förlorad.
Men textilen innehåller fortfarande fortfarande värdefull råvara och i framtiden kan den efter behandling kunna ersätta fossilt kol i företaget Höganäs stålproduktion.
Journalist
Henrik Persson