Återvinning och secondhand är vägar framåt menar industrin och många konsumenter. Men det är delvis en felaktig bild menar Naturskyddsföreningen i en ny rapport ”Monstret i garderoben”. Drastiskt ökad kvalitét så att plaggen kan användas länge är den viktigaste åtgärden menar Naturskyddsföreningen.
Klädindustrin på tredje plats bland världens mest miljöpåverkande leverantörskedjor enligt World Economic Forum. Framställning fiber till kläder har en massiv klimat och miljöpåverkan oavsett om de kommer från bomull eller polyester (plast).
Textil är ett av de material som släpper ut mest koldioxid per kilo producerat material.
Mindre än 1 procent av den globala fibermarknaden är från fiberåtervinning, det vill säga mindre än 1 procent av fibrer från avlagda klädesplagg återvinns till fibrer för ett nytt klädesplagg. Återvunnen polyester är till 99 procent producerad av PET flaskor.
Att allt fler väljer secondhand när de handlar sina kläder är positivt, men det påverkar bara klimatutsläppen om de samtidigt köper färre nya plagg menar Naturskyddsföreningen.
Samtidigt flödar secondhandmarknaden precis som nyförsäljningen över av kläder av dålig kvalité. Kläder som ofta är gjorda för att gå sönder på kort tid och inte tål mer än ett fåtal användningar.
– Klädmarknaden är övermättad på kläder av dålig kvalitet. Plaggen måste användas länge för att vara klimatbra, oavsett om det är begagnat eller nytt, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
Nästan 4 av 10 plagg slängs på grund av bristande kvalitet, som att plagget har krympt, förlorat egenskaper eller har gått sönder.
I Sverige köper vi i genomsnitt 25 plagg per år (strumpor och underkläder samt privatimport undantaget). En klänning används i genomsnitt 26 gånger, en jacka 140 gånger och en t-shirt 30 gånger. Jeans används i genomsnitt 240 gånger. De billigaste plaggen används bara 7 gånger.
I en hållbar garderob ingår 74 plagg, och fem nya plagg kan tillföras varje år. Varje plagg måste då klara 270 användningar, vilket kan översättas till att plagget kan användas en gång i veckan i fem år enligt Naturskyddsföreningens beräkningar.
– Kläder som tillverkas för att snabbt bli omoderna och som går sönder efter en kort tid kan likställas med planerat åldrande. Det är en ohållbar affärsmodell som påverkar både klimatet och miljön negativt, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
73 procent av konsumenterna uppger att de i någon mån kan tänka sig att köpa mindre textilier om de visste att det gjorde skillnad för miljön.
Rapporten finns att läsa i sin helhet här.
Journalist
Henrik Persson