fredag 18.10.2024

Företagens investeringar i hållbarhet ökar

12 sep 2024

Nio av tio chefer i Norden uppger att deras företag ökat investeringarna i hållbarhet det senaste året. Klimatförändringarna rankas som en av de tre viktigaste frågorna för företagsledare under kommande år. Det visar siffror som Deloitte tagit fram.

– Chefer i Norden uppger att de känner sig allt mer oroade över klimatförändringarna. Samtidigt tror allt fler att världen kommer att vidta tillräckliga åtgärder för att undvika de värsta effekterna. Denna oro och optimism speglas i ökade investeringar och ett större fokus på hållbarhet bland företagen, säger Lennart Nordqvist, partner på Deloitte.

Andelen nordiska chefer som uppger att deras företag ökat hållbarhetsinvesteringarna stiger, från 72 procent förra året till 88 procent i år. Även på global nivå har andelen som uppger ökade investeringar stigit, från 75 till 85 procent.

Cheferna förväntar sig att klimatfrågan kommer ha en stor eller mycket stor påverkan på företagens strategier och verksamhet de kommande tre åren. 

– Det är mycket i resultaten som tyder på att klimatförändringarna fortsatt kommer att vara i fokus, säger Lennart Nordqvist.

Förnybar energi, nya tekniska lösningar och hantering av klimatrelaterade risker är de åtgärder som genomförs mest.

Företagen ligger däremot efter när det gäller en rad andra kritiska åtgärder för klimatomställningen menar Deloitte. Exempelvis att integrera hållbarhet i kärnan av företagets strategi, verksamhet och kultur. Koppla ledningens ersättning till hållbarhetsprestation. Utveckla nya, klimatvänliga produkter eller tjänster.

– Tyvärr ligger nordiska företag efter det globala genomsnittet när det gäller var och en av de kritiska åtgärderna som ingår i undersökningen. I och med de ökade investeringarna och det stora fokus företag väntas ha på klimatfrågan och hållbarhet generellt de kommande åren kan vi dock vänta oss att fler tar viktiga steg i denna riktning framöver, säger Lennart Nordqvist.

CxO Sustainability Report 2024 baseras på en undersökning bland 2 100 chefer på ledningsnivå i 27 länder. 

Läs rapporten I sin helhet här.

 

Dela artikeln!