lördag 23.11.2024

Nu ska skräpet designas bort

2 okt 2024

Nedskräpning kan stävjas med bättre design av förpackningar. Näringslivets Producentansvar och Håll Sverige Rent publicerar nu en lista med designråd som ska minimera mängden skräp som hamnar i naturen.

Ansvaret för att inte skräpa ner ligger på den som kastar skräpet, och att exempelvis kasta ett glasspapper på gatan kan leda till en skräpbot på 800 kronor.

Men för att verkligen minska nedskräpning är böter troligen inte särskilt effektivt.

När det gäller föroreningar är det viktigt att förebygga ”uppströms”, det vill säga så tidigt som möjligt i kedjan. Det har nu organisationen Näringslivets Producentansvar tagit fasta på och nu samarbetar de med Håll Sverige Rent för att stävja nedsträpning innan den ens kommit till.

För att göra detta har de tagit fram en lista med punkter att tänka på redan i designen av förpackningarna.

Den nationella skräpmätning som Håll Sverige Rent gjorde i stadskärnor och parker år 2023 visar att 9 av 10 skräp är engångsprodukter. 66 procent av skräpet är plast och den vanligaste kategorin inom plast är fimpar följt av mjuka omslag för livsmedel, till exempel förpackningar för godis, glass och snacks samt plastbestruket papper såsom hamburgerpapper och wrappapper.

Under en skräpplockardag som nyligen anordnades av Håll Sverige Rent plockades 240 ton skräp upp från gator och torg runt om i landet – och det på en enda dag.

– Genom att tänka till redan när en förpackning designas skulle många av dessa skräp kunna förhindras. Exempelvis lösa korkar som länge varit ett nedskräpningsproblem i natur och hav, men där risken för nedskräpning nu minimerats genom att korken sitter fast i sin förpackning, menar Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Från 1 januari 2024 ska även producenter för engångsprodukter av plast betala för kommunens uppstädningskostnader. Hur mycket och med vilken avgift fastställs av Naturvårdsverket.

Tipsen ger vägledning och förslag på designåtgärder som minskar risken för att hela eller delar av förpackningen slutar som skräp i naturen.

Tips 1: Minska överpaketering

Tips 2: Från engångs till flergångs

Tips 3: Undvik lösa delar

Tips 4: Fastsatta korkar och lock

Tips 5: Undvik flikar och rivkanter

Tips 6: Var försiktig med nedbrytbara material

Tips 7: Använd information och märkning

Dela artikeln!