torsdag 17.10.2024

Göteborgs arbetskläder ska bli cirkulära

17 okt 2024

Göteborgs Stad köper och hyr arbetskläder för omkring 70 miljoner kronor per år. Men det saknas rutiner och kontroll och många kläder slängs i onödan. Nu har staden tagit fram åtgärder för att göra hanteringen av arbetskläder mer cirkulär och hållbar.

Kommunen har infört nya regler mot att slänga arbetskläder som man inte längre har användning för. I stället ska de repareras eller återanvändas. Detta gäller alla kommunala förvaltningar och bolag. Men för att lyckas med en cirkulär omställning behöver även kläderna få bättre kvalitét och livslängd.

– Den största klimatpåverkan sker vid tillverkningen av kläder. Därför måste vi minska nyinköpen och öka livslängden på kläderna. Reparation och tvätt är till exempel viktiga delar i det, säger Josefine Cataldo.
Staden ska öka sina krav på kvalitet redan vid upphandlingen.

– Det är en utmaning att se kostnaden för hela livscykeln och inte bara vid inköpstillfället. Vid kommande upphandlingar av arbetskläder kommer vi att försöka jobba in så mycket cirkularitet som det bara går. Där behöver vi jobba ihop med marknaden och med våra leverantörer, säger Hanna Ekberg, miljöspecialist på inköps- och upphandlingsförvaltningen.

Göteborgs Stad har även påbörjat ett samarbete med Science park Borås för att fortsätta driva omställningsarbetet tillsammans med branschen.

– De kommer att hålla i en omställningsdialog där de bjuder in kommuner och leverantörer att samarbeta för att hitta mer cirkulära lösningar, säger Hanna Ekberg.

Samtidigt krävs det ett stort förändringsarbete i Göteborgs Stad, både centralt och ute i verksamheterna.

– Inom staden utvecklas och planeras det för olika åtgärder för att skapa stöd och förutsättningar för verksamheterna att kunna agera mer cirkulärt, som exempelvis cirkulär omställningsarena som ger verksamheterna handfast stöd i arbetet med de här frågorna samt utveckling av tjänster kopplat till avyttring, tvätt och reparation.

Rekommendationer för förbättring

  • Strama upp rutinerna för hur arbetskläder köps in och används
  • Dela arbetskläder mellan anställda
  • Minska användningen av logotyper och utforska alternativ som namnskyltar eller avtagbara logotyper
  • Köpa in högre kvalitet och ställa krav på leverantörer att erbjuda cirkulära produkter
  • Öka användningen av professionell tvätt och reparation
  • Inventera, återanvända och omfördela kläder

Förbud mot att slänga saker som man inte längre har användning för. I stället ska de repareras eller återanvändas. Det är följden av nya regler för förvaltningar och bolag som Göteborgs Stad nu inför. All lös egendom omfattas, som exempelvis möbler, maskiner, byggmaterial och arbetskläder.

Göteborgs mål är att minska klimatpåverkan från inköp med 90 procent och reducera avfall från kommunens verksamhet med 40 procent per anställd fram till 2030. Cirkulär ekonomi pekas särskilt ut som ett viktigt verktyg och Göteborgs Stad har en strategi som säger att man ska driva på utvecklingen av cirkulär ekonomi.

Dela artikeln!