DEBATT. Även om vi skall vara snälla mot vår planet, och städa med försiktighet behöver vi kanske inte använda våra matvaror i städningen. Visst det finns många miljöskadliga kemikalier som sköljs ned i våra avlopp och vidare ut i våra vattendrag. Men idag finns en stor mängd milda, miljövänliga rengöringsmedel. Utbudet av vatten med rengörande effekt är också ganska brett.
Uppfinningsrikedomen kring vad man kan städa med från vårt skafferi är verkligen stort. Jag hittar nämligen följande matvaror att städa med:
Lök skall man kunna göra rent grillgaller med, ägg ger lyster åt trägolv, salt kan du polera diskhon med, ketchup fungerar utmärkt till att putsa silver, koppar och mässing med, gamla tepåsar kan man göra rent träytor med, gurka tar bort fläckar på väggar. Vidare nämns socker, potatis, coca-cola, citron, malet kaffe, bikarbonat, bananskal och ättika. Ja det är bara ett axplock från Google, sociala medier och litteratur jag kommit över.
En viktig detalj att tänka på, i våra matvaror finns inga rengörande tensider och i de flesta fall inget aktivt pH-värde.
Vad är då en tensid?
Det är en grupp ämnen som minskar ytspänningen mellan fett och vatten, så den kan blandas. De gör så att vatten kan suga åt sig fett och smuts, och tvätta bort det. De kapslar in smutsen och följer sedan med vattnet bort. Tensider finns i många olika varianter och används i tvättmedel, rengöringsmedel, diskmedel, tvål. Alltså produkter som ska lösa upp fett och smuts, och göra våra arbetsplatser och hem rena.
Det är otroligt viktigt att dosera rätt, att överdosera gör det inte renare, utan snarare tvärtom och du sparar både på miljö och pengar. Ett tips: använd doseringskapsyl, som underlättar! Spray-produkter bör undvikas, sprider oftast aerosoler i luften som inte är bra att inandas.
Vad är då ett pH-värde?
Ph är en matematisk formel, och det står för den negativa logaritmen av en vätskas vätejonkoncentration i vatten. Det är som kemisterna brukar säga ”ett mått på ett medels surhetsgrad”.
Vissa mikroorganismer överlever endast mellan vissa pH-värden, och att ha koll på ph värdet är avgörande när det gäller att välja rätt rengöringsmedel, för att få effekt och resultat på den utsatta miljö och yta som ska rengöras. Även om ett ytskikt ser rent ut, kan organismer och bakterier överleva i flera dagar, som kan orsaka virus och smittsamma sjukdomar. Mikroorganismer trivs i neutrala miljöer, de förökar sig snabbt därför viktigt att använda medel med rätt pH värde, för att minimera mängden mikroorganismer.
Det finns några rengöringsmedel som alla behöver, och hjälper till att avlägsna de flesta typer av smuts. Här hittar du vår topp 3 lista.
Ett surt rengöringsmedel avsett för att klara tuffa kalkavlagringar och oxidlösningar. Tips är att ha ett koncentrerat medel som kan doseras utifrån behov (pH under 3).
Ett neutralt allrengöringsmedel för rengöring av enklare vardagssmuts (pH ca 7).
Ett basiskt/alkaliskt rengöringsmedel som klarar fettrik smuts som uppstår i köket (pH över 8).
Tensider finns inte i våra matvaror. pH-värden i matvaror finns bland annat i bikarbonat (ca 8) och citron (2) men i övrigt så saknas det.
Välj ett rengöringsmedel med miljömärkning, och dosera rätt. Vidare, använd rätt rengöringsmedel, med rätt pH-värde för att angripa rätt smuts.
Med detta sagt, krävs det kunskap för att kunna städa professionellt, och för att angripa bakterier och virus. Detta blev vi verkligen varse om under pandemitiden.
Vi rengör inte bara för blotta ögat, utan också för att ta bort smittor, vilket genererar en bättre total hygien!
Matthias Lindholm
Ordförande Städbranschen Sverige