torsdag 12.12.2024

Insamlad koldioxid blir nedbrytbar plast i Finland

8 nov 2024

Fortum Recycling & Waste, har lyckats producera biologiskt nedbrytbar plast från koldioxidutsläpp (CO2) från avfallsförbränning i sin anläggning i Riihimäki, Finland. Det öppnar upp för en ny hållbar råvara för plastindustrin.

– Vi producerar biologiskt nedbrytbar plast helt och hållet från koldioxidutsläpp. Detta genombrott är ett viktigt steg mot en mer hållbar plastproduktion. Det här bidrar till att minska beroendet av fossilbaserad plast och kan skapa nya cirkulära lönsamma affärer, säger Tony Rehn, chef för Carbon2x-programmet.

Liknande utvecklingsprojekt för kolavskiljning pågår inom flera industrisektorer i Finland och globalt, men majoriteten av dem fokuserar på produktion av syntetiska bränslen och avskiljning och lagring av koldioxid (CCS).

– Fångad koldioxid bör användas som en ny råvara istället för att lagra den under jord eller släppa ut den i atmosfären när man använder bränsle. Att utnyttja infångad CO2 är ett mycket mer hållbart alternativ när det gäller att ta itu med resursbrist i framtiden. Lagring är en linjär lösning som inte tar itu med den växande materialbristen, säger Tony Rehn.

Enligt Fortum skulle 90 procent av de CO2-utsläpp som släpps ut i atmosfären från avfallsförbränning skulle kunna fångas upp och bindas till produkter. Varje år genererar Europa nästan 100 miljoner ton icke-återvinningsbart avfall som förbränns och används i energiproduktion.

Biologiskt nedbrytbar, CO2-baserad plast har samma kvalitativa egenskaper som traditionell, fossilbaserad plast.

– Vi tror att en helt ny kategori av hållbar plast växer fram ur produkter som vår, även om mekanisk återvinning av plast fortfarande behövs”, säger Tony Rehn.

Biologiskt nedbrytbar, CO2-baserad plast kan återvinnas precis som många andra plaster, vilket stänger kolkretsloppet. En ytterligare fördel med biologiskt nedbrytbar plast är att även om den skulle hamna i naturen så bryts den så småningom ner och lämnar inte skadlig mikroplast i miljön.

Fortum hoppas ge lösningar inte bara för livsmedels- och kosmetikaförpackningar, utan även för exempelvis leksaker och hemelektronik.

Kolavskiljning.Koldioxidavskiljning (CCS och CCU) avser teknik som tar bort koldioxid från industriella rökgaser. Med hjälp av infångningsteknik fångas koldioxiden som genereras i processer innan den släpps ut med avgaserna. För närvarande har olika forsknings- och utvecklingsorganisationer oftast presenterat alternativ för att lagra infångad koldioxid, till exempel under havsbotten. Carbon2x-programmet menar dock att en mer miljövänlig och är att utnyttja infångad koldioxid som nya material istället för att lagra den.

De första färdiga produkterna i Carbon2x-programmet förväntas nå marknaden inom detta decennium.

Dela artikeln!