lördag 21.12.2024

Från betong till växter – ny bok inspirerar till byggåterbruk

10 dec 2024

I den nya boken Återbrukspraktika, utgiven av Svensk Byggtjänst, vill författarna Martina Strand Nyhlin och Johanna Åfreds visa att återbruk är möjligt och de tar upp en lång rad exempel på framgångsrika exempel från bygg- och fastighetsbranschen.

Återbruk av byggmaterial är på väg att bli en central del i hållbarhetsarbetet när byggbranschen ställer om. Nya affärsmodeller växer fram i takt med nya sätt att tillvarata befintliga resurser och ökad efterfrågan.

För bara några år sedan var det många som tvivlade på om återbruk ens var möjligt när frågan diskuterades i bygg- och fastighetsbranschen. Idag är det få som ser återbruk som en tillfällig trend och intresset ökar snabbt i takt med att branschen är tvungen att ställa om till mer hållbara metoder och material.

I Återbrukspraktika – 53 exempel från bygg- och fastighetsbranschen (2024) går författarna Martina Strand Nyhlin och Johanna Åfreds igenom vanliga byggmaterial och vilken potential de har för återbruk – från betong, stål och trä till armaturer, inredning och växter. Boken visar bland annat hur Vasakronan jobbar med att återbruka utsågad platsgjuten betongstomme, hur danska Again gör nya mellanväggar till kontor av rivningsfönster, och hur byggentreprenören Tm2 använder återbrukat skiffer som fasadmaterial för att hålla nere klimatpåverkan.

– Vi vill skildra hur aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen börjat hitta nya affärsmodeller inom återbruk. Att återanvända ses inte längre som något gammaldags utan som en viktig del i företags arbete med innovation. Genom att lyfta framgångshistorier hoppas vi kunna visa branschen att hållbara lösningar både är möjliga och ger konkreta resultat, säger Johanna Åfreds, en av de två författarna i ett pressmeddelande.

Nya regelverk som lagen om klimatdeklarationer, EU-taxonomin och CSRD förstärker utvecklingen mot ökat återbruk. Att leta material med lägre klimatavtryck har blivit allt viktigare och då spelar återbruk en avgörande roll.

– Det är därför vi vill fokusera på materialen i denna bok. Vi ser en växande efterfrågan på mer detaljerad information om specifika material. Skillnaden i miljöpåverkan mellan nyproducerat och återbrukat material är slående, och med den här boken vill vi ge branschen både kunskap och verktyg för att ta tillvara på resurser som redan finns, säger Martina Strand Nyhlin, en av författarna till boken.

Dela artikeln!