söndag 22.12.2024

48 kommuner i kamp för klimatet – samlar hälften av befolkningen

13 dec 2024

Nu är det klart vilka städer som tillsammans med Viable Cities och sex myndigheter kraftsamlar för klimatneutrala och hållbara städer. Detta är en del i en växande global mobilisering för städers klimatomställning.

Från och med nu bor hälften av landets befolkning i en stad som är med i satsningen Klimatneutrala städer 2030.

– Det är verkligen hoppfullt att så många kommuner i Sverige vill gå före i omställningen för att möta de samhällsutmaningar som den globala uppvärmningen innebär. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid med ett gott liv för alla och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft genom att öppna upp för nya affärsmöjligheter och innovationer – allt inom planetens gränser, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities i ett pressmeddelande.

En av de nya städerna i satsningen är Luleå kommun med partners.

– Den gröna omställningen sker nu i Luleå och vi måste öka omställningstakten för att nå våra klimatmål. Samverkan är a och o i klimatomställningen och är en nödvändighet, eftersom ingen enskild aktör har alla lösningar eller har kraft att kunna göra detta på egen hand, säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelseordförande i Luleå kommun.

Sex myndigheter är med och utforskar hur de ännu bättre kan stödja städernas omställning från nationell nivå inom Viable Cities. En av dem är Energimyndigheten.

Klimatneutrala städer 2030 startade 2019 med nio kommuner.

Alla i satsningen Klimatneutrala städer 2030:

Alvesta, Arvika, Avesta, Boden, Borlänge, Borås, Falkenberg, Falköping, Färgelanda, Gotland, Göteborg, Härryda, Helsingborg, Höganäs, Höör, Håbo, Järfälla, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Kristinehamn, Landskrona, Linköping, Lomma, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Mjölby, Mörbylånga, Nacka, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund, Skellefteå, Stockholm, Sundsvall, Tomelilla, Trollhättan, Umeå, Ulricehamn, Uppsala, Värmdö, Växjö.

Dela artikeln!