Snart kan vi se fram mot att äta regnbågslax utan att vara oroliga för utfiskning och miljöpåverkan. Företaget Gårdsfisk är långt framme för att ta fram en svensk lax odlad i cirkulära system på gårdar i Skåne. På ett julbord provsmakas den nya laxen redan nu.
Utfiskning är ett stort problem och med nuvarande utveckling kommer vi inte ha tillgång till lax varken på julbord eller vardag. Dagens havsodlade lax löser inte problemet, den utfodras med annan fisk från havet och dessutom skapar odlingarna till havs miljökonsekvenser.
Så vad skulle hända om vi istället odlar fisk på ställen där den mesta av våra andra livsmedel odlas? På skånska gårdar? Den frågan ställde sig företaget Gårdsfisk för några år sedan och startade upp en ett cirkulärt experiment.
Först ut var ett antal insjöfiskar som efter ett arbete med att testa fram olika varianter av foder i stort kan utfodras med det som tillverkas på svenska gårdar. Dessa fiskar finns i handeln sedan ett tag tillbaka.
Det är för konsumenten nya sorters fisk och saknar den igenkänning som lax ger hos köparen. Nu går Gårdsfisk vidare med att också kunna odla regnbågslax, något det finns stor efterfrågan på.
Denna regnbågslax föds upp på land hos skånska bönder, i ett nästintill slutet kretslopp. Fisken är en del av ett pilotprojekt som tar sikte på framtidens hållbara fiskproduktion.
– Framtidens lax är här. Vi visar att hållbarhet och kvalitet kan gå hand i hand. På våra gårdar föder vi upp lax som inte bara är god och näringsrik, utan också fri från den miljöpåverkan som ofta förknippas med traditionell laxuppfödning. Samtidigt bidrar vi till en starkare landsbygd och tar hållbar matproduktion in i framtiden – utan att belasta haven, säger Johan Ljungquist, vd och grundare av Gårdsfisk.
Målet är en cirkulär modell. På Gårdsfisks gårdar föds fisken upp i slutna system där alla resurser tas tillvara. Fiskarnas avföring används som gödsel i jordbruket, vilket minskar övergödning och skapar ett hållbart kretslopp.
De första regnbågslaxarna är utfodrade med konventionellt inköpt foder, men ett intensivt arbete pågår för att ta fram ett nytt foder – tillverkat av slaktrester från den övriga fiskproduktionen på gården.
– Fodret är egentligen den allra viktigaste frågan. Vi vill kunna föda upp den med slaktrester från de andra fiskarna som är uppfödda på i stort sett vegetarisk foder. Vi sätter igång en ganska stor apparat för att pröva ett nytt foder från våra slaktrester nu, säger David Levin TF Kommunikationschef på Gårdsfisk.
– Vi har egen kontroll över beredning och slakt vilket gör att vi får tillgång till råvara till framtida foder, säger David Levin.
De första laxarna går att äta redan i år, fast bara på Fotografiskas företagsjulbord i Stockholm. Större produktion förväntas nå handeln inom ett par år.
– Det här är fortfarande en pilot för att se om vårt system fungerar för regnbåge. Det visar att fisken mår bra, vi har testat stressnivåer och andra hälsofaktorer. Det blir bra kvalitet på råvaran. Och den är fri från miljögifter och tungmetaller som kommer från uppväxtmiljön, säger David Levin.
Journalist
Henrik Persson