Vindkraften slog rekord förra året och stod år stod för 24 procent av den totala elproduktionen. Även solkraften och höjde sin produktion med liknande siffror. Tillsammans har vind och solkraften bidragit till ett lägre elpris 2024 än föregående år.
Elpriserna 2024 var i genomsnitt en tredjedel lägre än 2023. Undantagen var i december vid två tillfällen då priset steg till nästan samma nivåer som under 2022.
Elproduktionen var hög under året och vindkraft nådde för första gången över 40 TWh, medan sol gav toppnoteringen 4 TWh uppger Energiföretagen i en ny sammanställning.
Som årsgenomsnitt uppgick referenspriset på den nordiska elmarknaden, till 41 öre/kWh. Detta är en minskning med 23 öre, eller 36 procent, jämfört med 64 öre/kWh år 2023. Systemprisets månadsgenomsnitt har varierat mellan 18 öre/kWh i augusti och 76 öre/kWh i januari. Timpriserna när det gäller systempriset har varierat mellan 285 öre/kWh och -17 öre/kWh.
Elpriserna beror på många faktorer, så som priset på fossilgas och läget för vattenkraften. Men även den ökade tillgången på sol- och vindkraft har gett ett lägre elpris.
– Såklart har mer sol- och vindkraft också bidragit till lägre priser i Norden och Sverige, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen Sverige.
Importen av el nådde rekordlåga 5,7 TWh, en minskning med 23 procent mot föregående år.
Trots hög elproduktion har ingen nämnvärd förändring skett av den totala elanvändningen inom landet som är fortsatt låg, 135,9 TWh.
Vindkraften producerade för första gången över 40 TWh el under ett år. Från 34 TWh 2023 till 40,3 TWh 2024, en ökning med 6 TWh eller 18 procent. Vindkraften stod år 2024 stod för 24 procent av den totala elproduktionen.
Även solkraften fortsätter att öka kraftigt och producerade ytterligare en TWh mer än föregående år, nu 4 TWh. Det motsvarar en ökning på en tredjedel jämfört med föregående år.
Journalist
Henrik Persson