onsdag 22.01.2025

Snart verklighet: organiska solceller med hög effektivitet och minimal miljöpåverkan.

21 jan 2025

Storskalig produktion av organiska solceller med hög effektivitet och minimal miljöpåverkan. Det kan nu bli möjligt genom en ny designprincip som utvecklats vid Linköpings universitet.

I studien, publicerad i tidskriften Nature Energy, har forskarna studerat molekylernas form och samspel i organiska solceller.

– Med elektrifieringen och utvecklingen av AI kommer vi troligen se en signifikant ökning av världens energibehov. Den elektriciteten behöver komma från miljömässigt hållbara källor om vi samtidigt ska kunna sakta ner klimatförändringarna, säger Feng Gao, professor i optoelektronik vid Linköpings universitet, LiU.

En grön energikälla som är i stort fokus för forskare globalt är solceller. Som ett komplement till traditionella kiselsolceller utvecklas flera olika alternativa varianter. En av de mest lovande teknikerna baseras på elektriskt ledande plaster – organisk elektronik.

Fördelen med organiska solceller är att de är jämförelsevis billiga och enkla att tillverka. Dessutom är de lätta och flexibla vilket gör att de skulle kunna placeras på fönsterrutor, inomhus eller på kläder för att driva personelektronik. Redan idag finns det organiska solceller på marknaden och andelen förutspås öka.

Effektiviteten hos organiska solceller börjar närma sig traditionella solceller och kan omvandla cirka 20 procent av solens strålar till elektricitet.

Men fram tills nu har tillverkningen krävt en rad giftiga lösningsmedel. Nu har samverkande forskare i Sverige, Kina och USA lyckats tillverka effektiva organiska solceller med miljövänliga lösningsmedel.

– Tack vare ett tillverkningssätt utan gifter har vi nu en mycket större chans att kommersialisera tekniken på större skala.

Dela artikeln!