onsdag 02.04.2025

Världscupen i telemark satsar på fossilfrihet 

Trillevallen i Jämtland vill genomföra den första fossilfria väldscuptävlingen i den alpina sporten telemark.
14 feb 2025

Den 7–8 februari 2025 står Trillevallen utanför Krokum, Jämtland, värd för världscupen i telemark. Arrangörerna hoppas att utöver de sportsliga prestationer även spelen ska visa på ett stort steg framåt för hållbarhetsarbetet inom vintersporten.

De pågående klimatförändringarna medför att snötillgången på vintersportdestinationer minskar i snabb takt. 

– Under de senare åren av min 15-åriga karriär har det blivit betydligt vanligare att våra tävlingar ställs in på grund av snöbrist. Därför tycker jag att detta projekt är superviktigt, för det visar att med engagemang så går det redan nu att göra vintersporten mer hållbar, Svenska landslagsåkaren och förbundskaptenen, säger Olle Collberg i ett pressmeddelande.

Initiativet för att få tävlingarna i Trillevallen fossilfria uppskattas av idrottarna och ses som nödvändig att skydda framtidens vintrar och vintersportens framtid.

– Att detta projekt genomförs i samband med världscuptävlingarna i Trillevallen är fantastiskt. Det är superkul att telemark som liten sport med små resurser visar framfötterna och vill arbeta för att våra hemmatävlingar ska vara klimatneutrala, säger Olle Collberg, åkare och förbundskapten i telemarkslandslaget.

Telemark är en skidsport och skidteknik där åkaren svänger med en knäböjning och en lös hälbindning, vilket skiljer den från traditionell alpinskidåkning. Sporten har sitt ursprung i Telemark, Norge, på 1800-talet och kombinerar element från både längdskidåkning och utförsåkning.

Den kännetecknas av telemarksvängen, där åkaren böjer det bakre benet och låter hälen lyfta från skidan. Eftersom hälen är lös ger tekniken stor rörelsefrihet och används både i pist och offpist. 

– Det är extra inspirerande att se ett så starkt initiativ komma från en av våra mindre idrotter, vilket visar att man kan göra skillnad och driva utveckling framåt även med begränsade resurser. Telemarks satsning på hållbara tävlingar är ett föredöme för hela Skid- och snowboardsverige och en påminnelse om att varje insats räknas, säger Pernilla Bonde, Svenska Skidförbundets generalsekreterare.

Främst handlar det om hållbara transportlösningar för åkarna, teamen och funktionärerna, men även destinationen som helhet med till exempel liftar och pistmaskiner.

– Den här satsningen, på en fossilfri världscupstävling i telemark, visar att det genom att samla rätt människor, backade av sina organisationer, som vill åt samma håll så går det att åstadkomma viktiga förändringar med små medel. Vi vill att detta ska ge ringar på vattnet och inspirera andra evenemang att göra skillnad, säger Maria Stenström, ansvarig för beteendefrågor på 2030-sekretariatet och medgrundare i Green Mind.

I helgen blev det även klart att Sverige kommer att arrangera fler världscuptävlingar på hemmaplan, vilket gör hållbara lösningar ännu viktigare, där världscupen i telemark hoppas på ett bli ett bra exempel på hur internationella tävlingar kan genomföras med fokus på miljö och hållbarhet.

Förnybart flygbränsle (SAF) produceras av St1 vid deras raffinaderi i Göteborg. Utifrån världscupsdeltagarnas flygresrutter har en uträkning gjorts för att ta reda på hur mycket fossilt bränsle som behövs ersättas av fossilfritt bränsle. Fly Green Fund köper SAF av St1 och ser till att byta ut motsvarande mängd konventionellt bränsle. Fysiskt sker detta på Göteborg Landvetter Airport.

För transporter till och från flygplatsen och mellan tävlingarna som sker i Norge erbjuder Europcar hyrbilar som drivs på antingen el eller HVO 100. Ambitionen är att även pistmaskiner ska köras på HVO 100 istället för på konventionell fossil diesel.

Skidanläggning, såväl byggnader som liftar, drivs sedan tidigare med förnybar el.

Dela artikeln!