En ny typ av elektrifierad cementtillverkningsprocess har testats i Slite, där en plasmaugn använts för att producera klinker utan traditionella bränslen. Resultaten visar på en stabil process, minskade koldioxidutsläpp och förbättrad kvalitet på den producerade klinkern.
Projektet är en del av ELECTRA, ett EU-finansierat forskningsinitiativ som syftar till att ersätta förbränningsbaserade industriella processer med elbaserade lösningar. En av de största fördelarna med den nya tekniken är att den genererar en rökgas som huvudsakligen består av koldioxid, vilket förenklar infångning och lagring av växthusgasen.
Den här tekniken är särskilt viktig eftersom cementindustrin står för cirka 7-8 % av de globala koldioxidutsläppen. Traditionell cementtillverkning kräver stora mängder fossila bränslen, vilket gör branschen till en av de största utsläpparna. Om plasmaugnstekniken kan skala upp och implementeras i större skala, kan den bidra till dramatiskt minskade utsläpp av växthusgaser eftersom el används istället för fossila bränslen. Koldioxidinfångning från själva processen uppges också bli enklar och billigare.
Under testerna värmdes koldioxidgas upp till över 5000 grader, vilket skapade en plasmastråle som ersatte traditionella bränslen. Förutom minskade utsläpp innebär metoden att ingen aska bildas i processen, vilket kan leda till en jämnare produktkvalitet.
Forskarna har lyckats hålla ugnen i drift i upp till 54 timmar, vilket anses vara ett viktigt framsteg. Dock återstår tekniska utmaningar, som att förbättra tätheten i ugnen för att öka andelen ren koldioxid i processen.
Nästa steg i forskningen blir att bygga en större ugn i Skövde, där ytterligare tester planeras genomföras under 2027.
Journalist
Henrik Persson