onsdag 02.04.2025

Massiv kritik mot Omnibus: Svenska organisationer pressar regeringen att säga nej i EU

4 mar 2025

En lång rad organisationer, fackförbund och universitet varnar nu för att EU riskerar sitt klimatarbete och uppmanar den svenska regeringen att motarbeta förslagen till försämring av klimatlagstiftningen.

Den 26 februari 2025 presenterade EU-kommissionen ett så kallat Omnibusförslag som innebär betydande förändringar i flera centrala hållbarhetslagstiftningar, inklusive direktivet om företagsansvar för mänskliga rättigheter och miljö (CSDDD), direktivet om företags hållbarhetsrapportering (CSRD) och taxonomiförordningen. 

Som en reaktion på detta uppmanar nu civilsamhällesorganisationer, fackförbund och akademiker från svenska universitet och högskolor Sveriges regering, riksdag och EU-parlamentariker att stoppa Omnibusförslaget i ett öppet brev. De varnar för att redan antagna hållbarhetslagar riskerar att försvagas ytterligare om de rivs upp och omförhandlas.

Olivia Nordell, programansvarig för CSDDD-arbetet på Swedwatch, betonar att dessa lagstiftningar antogs efter flera års omfattande förhandlingar och att en omförhandling kan skapa stor osäkerhet bland företag. Hon understryker vikten av att svenska beslutsfattare försvarar EU:s hållbarhetsagenda och prioriterar en effektiv implementering av CSDDD. 

De föreslagna förändringarna i Omnibusförslaget inkluderar bland annat: 
• Borttagande av möjligheten att hålla företag rättsligt ansvariga på EU-nivå.
• Uppskjutning av införlivandet i nationell lagstiftning till 2027.
• Begränsning av due diligence-processer till en punktinsats vart femte år.
• Företag behöver endast granska direkta underleverantörer, där underleverantörer med färre än 500 anställda undantas helt.
• Minskad skyldighet att agera vid överträdelser.
• Slopande av kravet på att genomföra klimatomställningsplaner.
• Begränsning av vilka intressenter som ska beaktas, vilket riskerar att utesluta sårbara grupper som lokalbefolkningar.

CSDDD är EU:s första bindande lag som ställer krav på företag att respektera mänskliga rättigheter, miljö och klimat. Syftet är att skydda arbetstagare, lokalsamhällen och urfolk från negativa konsekvenser av företags aktiviteter, såsom tvångsarbete och miljöförstöring. 

Swedwatch och de övriga undertecknarna av uppropet hoppas nu att svenska beslutsfattare tar sitt ansvar för att försvara EU:s hållbarhetsagenda och säkerställa att Omnibusförslaget inte leder till en försvagning av redan antagna hållbarhetslagar.

Dela artikeln!