Utbudet av bilpooler i Sverige minskar kraftigt, trots att forskning visar tydliga fördelar med bildelning. En studie från Tyréns visar att när fler fordon tillförs en bilpool ökar användandet med 90–120 procent. Samtidigt riskerar marknaden att krympa, då en stor aktör nyligen drog sig ur och lämnade 1 200 poolbilar över en natt.
– Vi ser att efterfrågan på parkeringslösningar är 25 till 50 procent lägre när det finns mobilitetsåtgärder på plats. Därför är det oroande att omkring 1 200 poolbilar försvann över en natt när en stor aktör nyligen stängde ner bildelningstjänsten. Risken är att den här andelen inte ersätts fullt ut, säger Mimmi Grybb, trafikplanerare och projektansvarig på Tyréns.
Studien, som pågått sedan 2022, har undersökt hur boende uppfattar och använder mobilitetsinsatser. Bland annat genomfördes en enkätundersökning med över 200 boende i tre städer. Resultaten visar att den främsta anledningen till att bilen valdes bort var just tillgången till mobilitetsåtgärder så som en bilpool, där 30 procent av de svarande angav detta som skäl – 12 procentenheter fler än den näst vanligaste orsaken, som var kostnad.
Större bilpooler ger bättre användning
Många bilpooler är idag små och knutna till enstaka fastigheter. Tyréns har i studien undersökt vad som händer när fler bilar läggs till en bilpool, och resultaten visar en kraftig ökning av användandet.
– Många gånger finns det vinster med att tänka på bildelning inom ett större område, i stället för enbart ett hus eller en mindre bostadsrättsförening. Vi ser till exempel fördelar med att kommunala eller privata parkeringsbolag kan ta ett helhetsansvar för fler bildelningsytor. Då blir tjänsten inte lika känslig för störningar och ger bättre kontroll och struktur, säger Marcus Finbom, trafikplanerare och forskningsansvarig på Tyréns.
Ny metod ska hjälpa kommuner
Som en del av forskningsprojektet har Tyréns utvecklat en metod för att hjälpa kommuner och byggaktörer att utvärdera mobilitetsåtgärder. Metoden gör det möjligt att identifiera vilka lösningar som är mest uppskattade av boende och kan underlätta framtida planering av hållbara transportalternativ.
Trots de positiva resultaten för bilpooler ser framtiden osäker ut, då flera aktörer drar sig ur marknaden. Forskarna betonar vikten av att politiker och näringsliv tar initiativ för att säkerställa att delade mobilitetslösningar inte blir en kortvarig trend, utan en integrerad del av framtidens stadsplanering.
Journalist
Henrik Persson