EU:s nya förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR, ska minska avfallet och göra Europas förpackningar mer cirkulära. Förordningen täcker hela förpackningens livscykel, från design till avfallshantering, och syftar till att öka återanvändning och återvinning samt skapa en marknad för återvunnet material.
– Förordningen är ett viktigt steg i hållbarhetsarbetet där Europas förpackningar och förpackningsavfall behöver bli mer cirkulära. Svenska företag har stora möjligheter att bidra till mer hållbara förpackningar runt om i hela Europa och den här förordningen ger den svenska förpackningsindustrin möjlighet att stärka både sin innovationskraft och konkurrenskraft, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Under 2022 genererade EU-invånare i genomsnitt 186 kg förpackningsavfall per person, varav 36 kg bestod av plastförpackningar.
Eftersom det är en EU-förordning gäller den direkt i medlemsländerna, men nationell lagstiftning behöver anpassas och kompletteras. Regeringen ger därför Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram förslag på hur Sverige ska implementera reglerna. Bestämmelserna börjar tillämpas från den 12 augusti 2026, med vissa delar som träder i kraft senare.
- Minskning av förpackningsavfall: Varje EU-medlemsstat ska minska sitt förpackningsavfall per capita jämfört med 2018 års nivåer med 5 % till 2030, 10 % till 2035 och 15 % till 2040.
- Återanvändbara förpackningar: Det införs mål för att en viss andel av förpackningarna ska vara återanvändbara eller påfyllningsbara. Exempelvis ska 40 % av transportförpackningar vara återanvändbara till 2030 och 70 % till 2040.
- Förbud mot vissa engångsförpackningar: Från 2030 förbjuds engångsplastförpackningar för mat och dryck som konsumeras på plats, såsom på restauranger och kaféer. Även små plastförpackningar för exempelvis ketchup och dressing kommer att förbjudas.
- Krav på förpackningsdesign: Förpackningar måste vara utformade för att minimera volym och vikt. Från 2030 får andelen tomt utrymme i förpackningar inte överstiga 50 %.
- Ökat återvunnet material: Det ställs krav på att plastförpackningar ska innehålla en viss andel återvunnet material för att minska användningen av nya råvaror.
- Pantsystem: Medlemsstaterna ska införa pantsystem för insamling av dryckesflaskor i plast och metallburkar med kapacitet upp till tre liter senast 2029, om inte 90 % insamlingsmål uppnås på annat sätt.
Journalist
Henrik Persson