onsdag 02.04.2025

180 000 ton bröd kastas varje år – värde 9 miljarder

20 mar 2025

Hälften av svinnet sker innan brödet ens når konsumenten.

Svenska hushåll slänger stora mängder bröd varje år, men det största svinnet sker långt innan limpan landar i din matkasse. En ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd kastas i Sverige varje år – och mer än hälften av det går till spillo redan i bagerier och butiker.

Bakom studien står Louise Bartek, doktorand vid SLU, som menar att svinnet är mycket större än man tidigare trott.

– För första gången ser vi att det slängs nästan lika mycket söta bageriprodukter som bröd i Sverige. Det var nytt för oss att hälften av den totala mängden svinn uppstår i bagerier och butiker, och att det rör sig om så pass stora volymer, säger Louise Bartek, SLU.

Brödsvinnet motsvarar en ekonomisk förlust på 9 miljarder kronor årligen och har en betydande klimatpåverkan. FN:s livsmedelsorgan FAO uppskattar att 8–10 procent av världens växthusgasutsläpp kommer från matsvinn.

Systemfel bakom svinnet

Orsaken till brödsvinnet är en kombination av butikernas, bageriernas och konsumenternas beteenden.
• Butiker fyller på hyllorna med mer bröd än vad som säljs, för att det ska se inbjudande ut.
• Bagerier bakar stora sortiment för att locka kunder och minimera risken att något tar slut.
• Konsumenter väljer oftast bröd som bakats samma dag, vilket gör att gårdagens bröd ofta blir svinn.

Resultatet är att hundratusentals ton bröd och bullar aldrig ens når en konsument, utan istället går direkt till förbränning eller biogas.

– Vi konsumenter behöver absolut bli bättre på att ta hand om det vi köper, men ansvaret för att minska svinnet ligger också hos aktörerna i livsmedelsbranschen, säger Louise Bartek, SLU.

Brödöl – en cirkulär lösning växer fram

Samtidigt börjar allt fler företag se brödsvinnet som en resurs istället för ett problem. Ett av de mest innovativa initiativen är Brave Brew, som under varumärket Crumbs samlar in butikernas överblivna bröd och brygger öl på det.

Konceptet fungerar genom att butiksbakat bröd samlas in, transporteras till lokala bryggerier och förvandlas till öl. Ölet säljs sedan tillbaka i samma butiker där brödet annars hade kastats.

– Det är inte brödölet i sig som är lösningen, utan den systemförändring vi försöker driva parallellt. Vi behöver små lokala aktörer som bygger cirkulära system, säger Niclas Tunebro, grundare av Crumbs.

Andra lösningar på brödsvinnet

Förutom att göra öl på brödsvinn finns flera andra strategier som enligt SLU:s forskning kan minska svinnet med upp till 30 procent.

Det finns sätt att minska svinnet med upp till 30 procent, enligt SLU:s forskning:

  • Dela försäljningsdata mellan butiker och bagerier – så att de vet exakt hur mycket bröd som behövs.
  • Sälja överskottsbröd till rabatterat pris – istället för att kasta det.
  • Använda bilder i hyllorna istället för att fysiskt fylla dem – så att de ser välfyllda ut utan att överskottsbaka.
  • Förvandla bröd till nya produkter – som, djurfoder eller jäst till nytt bröd, som Pågen redan gör för att baka nytt bröd av sitt eget svinn..

– Det finns ett intresse från branschen att utvecklas och bli bättre, och jag hoppas att resultaten från vår studie kan användas för att bidra till denna utveckling, säger Louise Bartek, SLU.

Brödbranschens väg framåt

Matsvinn har länge varit en uppmärksammad fråga i Sverige, men bröd har fått mindre uppmärksamhet än andra livsmedel. Med 180 000 ton bröd och bullar i soporna varje år, behöver livsmedelsindustrin, handeln och konsumenterna hitta bättre sätt att hantera överproduktionen.

Fakta: Brödsvinn i Sverige

  • Totalt svinn: 180 000 ton per år (100 000 ton bröd + 80 000 ton fikabröd)
  • Ekonomisk förlust: Cirka 9 miljarder kronor
  • Matsvinnets klimatpåverkan: 8–10 procent av världens växthusgasutsläpp
  • En de mest slängda livsmedlet i svenska hushåll är mjukt bröd uppger livsmedelsjätten Willys i en undersökning
  • Möjlig minskning med åtgärder: Upp till 30 procent enligt SLU

Dela artikeln!