Med 106 ton återvunna kaffebönor vill Löfbergs och Weibulls utmana torven och visa att cirkulära substrat kan fungera i praktiken.
Kafferester blir jord. Ett nytt samarbete mellan Löfbergs, Weibulls och Econova testar nu om kaffebönor kan vara ett långsiktigt alternativ till torv i kommersiella jordblandningar.
Initiativet går under namnet Kaffejord och bygger på ett samarbete som startade 2021. Då inleddes ett pilotprojekt för att kompostera bortsorterade kaffebönor från Löfbergs rosteri i Karlstad. Materialet komposterades på Econova Recyclings anläggning i över ett år innan det blandades till krukväxtjord enligt Weibulls receptur.
Under 2024 har projektet skalats upp. Totalt har 106 ton kafferester använts till odlingsjord – helt utan torv.
– Vi har minskat vårt svinn till 0,32 procent, men det som ändå blir över kan fortfarande göra nytta. Det här är ett konkret sätt att sluta kretsloppet, säger Lena Rodin, marknadschef på Löfbergs.
Torvberoende fortfarande stort i jordindustrin
Trots att torv i dag är en av de mest klimatbelastande komponenterna i odlingssubstrat är användningen fortfarande omfattande – inte minst inom hobbysegmentet. Torv är billig, lätt att lagra, vattenhållande och näringsfattig, vilket gör den lätt att styra med tillsatser.
Men priset är högt. Torv bildas i våtmarker och innehåller stora mängder kol. När torv bryts frigörs dessa lager snabbt till atmosfären – något som Naturvårdsverket, EU-kommissionen och internationella klimatpaneler upprepade gånger har pekat ut som en riskfaktor.
Enligt Evergreen Garden Care, som äger Weibulls, är ambitionen att successivt fasa ut torven helt.
– Kaffebönor fungerar förvånansvärt väl som råvara. De har rätt struktur, är organiska och innehåller naturligt kväve. Men det är fortfarande en tidig fas – vi måste utvärdera kvaliteten över tid, säger Cecilia Wolf, marknadschef på Evergreen.
Industriellt test med kretsloppspotential
I projektet med Kaffejord testas både logistik, storskalig kompostering och användarupplevelse. Löfbergs står för råvaran – kafferester som sorterats bort i produktionen. Econova hanterar komposteringsprocessen och Weibulls utvecklar den slutliga jordblandningen.
Jorden är till att börja med avsedd för konsumentmarknaden och säljs via Granngården och Weibulls hemsida från 24 mars. Men erfarenheterna kan bli relevanta även i professionella sammanhang.
– Vi hoppas att fler aktörer i branschen testar nya råvaror. Det är så vi kan minska klimatavtrycket från hela kedjan, säger Cecilia Wolf.
Journalist
Henrik Persson