Överfiske och miljögifter hotar framtidens fisk på våra tallrikar. Samtidigt står svenska bönder inför ekonomiska utmaningar. Nu lanseras ett nytt sätt att föda upp fisk – på land, i ladugårdar. Gårdsfisk vill minska trycket på haven och samtidigt skapa nya intäkter för lantbruket. Malmö blir först i landet med en restaurang som serverar gårdsodlad fisk med klimatcertifiering.
Det är kris i haven. Torsken är nära kollaps. Ålen är akut hotad. Och 90 procent av världens fiskbestånd är maximalt fiskade eller överfiskade, enligt FN. Samtidigt dyker ett nytt livsmedel upp – i ladugårdar i Skåne.
Fiskföretaget Gårdsfisk öppnar nu en pop-up-restaurang i Malmö med syfte att inte bara mätta hungriga lunchgäster, utan också ställa om en hel industri. Istället för att föda upp fisk i havskassar, sker odlingen på land – i slutna system hos svenska bönder. Där simmar fisken i vatten som återanvänds till bevattning, och avföringen blir till gödsel på åkrarna. Det är ett system där inget går till spillo, och där havet inte behöver betala priset för vår aptit.
– Fiskeindustrin fungerar inte. Konsumtionen av fisk beräknas fördubblas, men vi kan inte fortsätta som vi gör nu och samtidigt skala upp. Vi måste hitta nya sätt, säger Andreas Granath, kommunikationschef på Gårdsfisk.
En lösning som gynnar bönderna
Gårdsfisk grundades i en ladugård i Tollarp 2013. Idag samarbetar de med skånska lantbrukare för att föda upp arter som Clarias, Rödstrimma och – på senare tid – regnbågslax. Målet är att skapa en ny livsmedelsgren för landsbygden.
– På så sätt blir det en ekonomisk affär för bönderna. Vi har ju introducerat ett nytt djur till svenska bönder, vilket är ganska coolt, säger Andreas Granath.
Företagets affärsmodell bygger på kontraktsuppfödning. Bönderna föder upp fisken enligt Gårdsfisks riktlinjer, och företaget köper tillbaka fisken när den är slaktklar. Genom att kombinera vattenbruk med traditionellt jordbruk minskas miljöpåverkan – samtidigt som lantbrukarna får en ny intäktskälla.
Miljoner till ny svensk matproduktion
Samtidigt växer Gårdsfisk som företag. Nyligen avslutade de en investeringsrunda på 50 miljoner kronor, ledd av Industrifonden och Hatch Blue’s Blue Revolution Fund. Även Novax och LRF Ventures deltog.
– Den här investeringen kommer i en tid där efterfrågan på hållbar sjömat växer snabbt, säger Johan Ljungquist, vd för Gårdsfisk. Med stöd från Hatch Blue och Industrifonden kan vi expandera vår produktion, utveckla nya produkter och nå ännu fler konsumenter.
Pengarna ska användas för att öka kapaciteten, stärka varumärket och lansera fler konsumentprodukter. Målet är att dubbla omsättningen till 2026, utan att tumma på hållbarhetskraven.
– Gårdsfisk löser en av de största utmaningarna inom livsmedelsproduktion idag: hur vi kan möta proteinbehovet utan att tömma naturens resurser, säger Karolina Bjurehed på Industrifonden.
Svenskodlad regnbågslax – utan skuld på julbordet
Till julbordet 2025 lanserade Gårdsfisk ett pilotprojekt med svenskodlad regnbågslax. Den föds upp på gårdar i Skåne i ett nästan slutet kretslopp.
– Framtidens lax är här. Vi visar att hållbarhet och kvalitet kan gå hand i hand. På våra gårdar föder vi upp lax som inte bara är god och näringsrik, utan också fri från den miljöpåverkan som ofta förknippas med traditionell laxuppfödning, säger Johan Ljungquist.
Målet är att ersätta den problematiska importlaxen, som idag odlas i havskassar och ofta matas med fiskmjöl – vilket i sin tur driver på överfisket. Gårdsfisk arbetar för att ta fram ett nytt foder, baserat på slaktrester från annan fisk i systemet.
– Fodret är egentligen den allra viktigaste frågan. Vi sätter igång en ganska stor apparat för att pröva ett nytt foder från våra slaktrester nu, säger David Levin, tf kommunikationschef på Gårdsfisk.
Sveriges första restaurang med syftet att minska överfisket
Satsningen i Malmö är ett test – men också en signal till både konsumenter och restaurangbransch. Lunchrestaurangen serverar enbart två rätter: fisksoppa och fiskköttbullar. Fisken är klimatcertifierad, odlad på skånska gårdar och fri från antibiotika.
– Det är superkul att kunna erbjuda Malmöborna goda fiskrätter som man kan äta med gott samvete. Havet och fisken som bor där står inför gigantiska utmaningar, och vi på Gårdsfisk vill visa att det är möjligt att äta fisk och samtidigt minimera överfiske och övergödning, säger Andreas Granath.
Journalist
Henrik Persson