fredag 02.05.2025

Svarta köksredskap: Myt, skrämsel – eller verklig risk?

29 apr 2025

TikTok och Instagram fylls just nu av videor där människor varnar för sina svarta plastredskap – och kastar dem i soporna framför kameran. Vissa hävdar att de läcker giftiga ämnen i maten. Andra avfärdar det som ännu en överdriven nättrend. Men ligger det något i varningarna?

En artikel i New York Times, skriven av Megan Beauchamp och Catherine Kast (februari 2025), granskar just detta – och pekar på att det faktiskt finns fog för försiktighet, även om riskerna ofta överdrivs i debatten.

Forskning har visat att vissa svarta plastredskap kan innehålla flamskyddsmedel som BDE-209 (decaBDE), särskilt när de tillverkats av återvunnen plast från elektronikavfall. När plasten hettas upp – som i en stekpanna eller i kontakt med varm olja – kan dessa kemikalier börja läcka ut.

En särskilt uppmärksammad studie, publicerad i tidskriften Chemosphere, rapporterade initialt att användning av vissa svarta plastredskap kunde leda till en daglig exponering av 34 700 nanogram BDE-209, vilket felaktigt jämfördes med ett referensvärde på 42 000 nanogram per dag för en vuxen. Efter en korrigering visade det sig att det korrekta referensvärdet är 420 000 nanogram per dag – alltså tio gånger högre än vad forskarna först trodde. Exponeringen var därmed långt under gränsvärdet, men slutsatsen stod kvar: återvunnen svart plast som används i matkontakt kan innehålla spår av kemikalier som från början inte var avsedda för livsmedel.

Det är också viktigt att understryka att inte alla plastredskap innehåller farliga ämnen. I studien analyserades 203 svarta plastprodukter, och 20 av dem – cirka 10 procent – innehöll bromerade flamskyddsmedel på nivåer som kan tyda på kontaminering från elektronikskrot.

Eftersom vissa av dessa ämnen kan bioackumuleras i kroppen över tid, menar forskarna att det finns skäl att vara försiktig – särskilt i samband med matlagning.

Svenska varningar: myndigheter och experter instämmer

Även svenska myndigheter har lyft frågan. Livsmedelsverket har varnat för att vissa svarta plastredskap av polyamid (nylon) kan innehålla förbjudna ämnen som anilin – en aromatisk amin som misstänks vara cancerframkallande. Dessa ämnen kan läcka ut i maten vid höga temperaturer, särskilt i kontakt med feta eller sura livsmedel. Myndigheten rekommenderar konsumenter att vara försiktiga och gärna välja andra material än svart plast i köket.

Även Kemikalieinspektionen har uttryckt oro. De lyfter särskilt risken att flamskyddsmedel som tidigare använts i elektronik – bland annat dekaBDE – kan ha återanvänts i köksprodukter tillverkade av återvunnen plast. Även om myndighetens egna stickprov inte visat några alarmerande halter i svenska produkter, varnar man för produkter köpta från utländska leverantörer där kontrollen kan vara bristfällig.

Naturskyddsföreningen har gått ett steg längre och rekommenderar konsumenter att aktivt byta ut svarta plastredskap mot alternativ i trä eller rostfritt stål, både för att minska kemikalieexponering och för miljöns skull.

Råd & Rön, som också uppmärksammat frågan, påpekar att återvunnen svart plast kan komma från just elektronikskrot – och att det inte går att avgöra med blotta ögat vad redskapen innehåller. De varnar för att vissa av dessa kemikalier är hormonstörande och långlivade i kroppen.

Vad kan du göra?

Andrew Turner, biogeokemist vid University of Plymouth och expert på plastföroreningar, rekommenderar att man särskilt byter ut svarta plastredskap som används med heta oljor eller sura ingredienser.

“Varma oljor och syror fungerar som mer effektiva lösningsmedel än hett vatten”, förklarar han i artikeln i New York Times.

Oavsett färg kan det vara klokt att minska kontakten mellan plast och värme i köket. Värme, syror och mekanisk nötning kan bryta ner plastmaterial och bidra till att ämnen läcker ut – även från plast som ser hel ut.

Att byta ut ofta använda plastredskap mot andra material är en enkel åtgärd. Silikon är skonsamt mot non-stick-pannor och tål höga temperaturer. Trä och bambu är naturliga och hållbara val. Rostfritt stål håller länge – men kan repa känsliga beläggningar.

Även om det är omöjligt att undvika plast helt, kan medvetna val i köket vara ett sätt att minska onödig exponering för ämnen vi fortfarande vet ganska lite om – men som kroppen kan bära spår av länge.

Dela artikeln!