torsdag 19.09.2024

Sopor blir lastpallar i Motala

5 aug 2024

En miljon ton plast eldas upp i Sverige varje år eftersom den är svår att återvinna. Tänk om det gick att använda denna värdefulla råvara till något bättre? Den idén fick William Holmberg och startade företaget Impossible Plastics för att producera lastpallar av plastsoporna. Pallar som till på köpet på många sätt är överlägsna de gamla Europapallarna av trä.

Att tänka cirkulärt kan skapa många nya affärsmöjligheter även i en ansträngd ekonomi. Impossible Plastics produkter kräver inte några naturresurser utan använder befintliga råvaror med mycket lågt förädlingsvärde.

Tekniken innebär att all typ av plastavfall mals ner, värms upp och omformas.

På första fabriken i Motala ska 340 000 lastpallar tillverkas per år. Efterfrågan på dessa pallar uppges vara mycket stor, vilket gör att man arbetar tvåskift på fabriken i Motala.

Designen och funktionen på lastpallen är densamma som de gamla träpallarna. Men den återanvända plasten ger flera föredelar. Den väger flera kilo mindre än träpallen som ofta fylls med fukt. Det minskar både frakter och underlättar hanteringen. Träpallarna drar till sig mögel och skadedjur och besprutas därför ofta med bekämpningsmedel vilket inte behövs på plastpallarna.

Och inte nog med det, plastpallen håller tre till fyra gånger längre än sin träkonkurrent. När de väl är uttjänta kan de malas ner igenom och bli en ny lastpall.

Impossible Plastics är första svenska aktör som tagit fram en lösning för att återanvända all typ av plast. Staten har genom Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet beviljat 45 miljoner kronor i investeringsstöd. Pengar som ska finansiera företagets två första fabriker.

– Vi kommer de närmsta fem åren bygga sju fabriker med fullt fokus på att omhänderta plasten ingen annan vill ha, säger Impossible Plastics VD William Holmberg i ett pressmedelande.

Impossible Plastics teknik kräver inte att plastavfallet sorteras eller tvättas. Den kan alltså smältas ner direkt och bli ett hårt plastmaterial för helt nya lagerpallar eller pallkragar. Förmågan att hantera den så kallade problemplasten innebär att det endast är just den Impossible Plastics vill samla in. Företaget lägger stor vikt vid att inte konkurrera med redan fungerande plaståtervinning som exempelvis pantsystemet.

– I Sverige eldar vi 1 miljon ton plast om året. Vi kan hantera ungefär 7 000 ton plast per år och fabrik. Med tanke på att vi är ensamma om att kunna använda platsen kan vi installera drygt 150 fabriker innan vi når taket. För oss saknas det incitament att slåss om den lilla andel det redan görs vettiga saker med, menar VD William Holmberg.

Den kommersiella potentialen ser god ut, inte minst då priset på pallar och pallkragar från Impossible Plastics kan konkurrera. Företagets pallar och pallkragar används hos ett flertal företag redan i dag. VD William Holmberg uppger att intresset från marknaden är stort.

– Vår bedömning är att vi kommer att sälja ut hela kapaciteten redan under första året, säger William Holmberg.

 

Dela artikeln!