Ovanan att använda ”svara alla” funktionen i onödan är inte bara irriterande och tidskrävande för dem som inte är berörda av svaret – det frestar också på för klimatet.
68 procent av alla våra mejl, dokument och bilder används bara en gång. Men de sparas under lång tid på energikrävande servrar. Datahallar som använder så mycket som 6 procent av all vår el. Det har brittiska forskare kommit fram till, uppger The Guardian.
Alla de där fotona som blev misslyckade eller bara är för att komma ihåg någonting, all skräpmejl och onödiga ”svara alla” mejl, alla korta klipp som vi delar runt blad vänner och bekanta ligger kvar och tar plats och energi under mycket lång tid. Vart och ett av dem är naturligtvis inget problem, men tillsammans är de en enorm energislukare.
Ett enda mejl förbrukar 4 gram koldioxid och i den takt vi producerar data kommer hanteringen av skräpdata bli en viktig del för att tackla klimatkrisen.
It-företagens affärsidé är att ta betalt för den lagring vi använder och tjänar alltså på att vi sparar så mycket som möjligt.
Problemet är att vi är vana att se data och it som klimatneutralt. Att digitala möten och digitala produkter inte belastar klimatet och därför går vi så ofta vi kan över till digitala lösningar.
Det gör det svårt att få upp medvetenheten om att även data, särskilt onödig sådan, bidrar till klimatkrisen. Även datalagring är en ändlig resurs och inte det eviga vita fluffiga moln vi som har fåtts att tro.
Vi betalar för lagring av onödiga data och kopior på saker vi aldrig mer kommer använda. Både med plånboken och klimatet.
Åtgärder vi kan vidta för att minska vårt koldioxidavtryck kan vara att undvika ”svara alla-knappen” och använda program som går igenom vår lagring för att ta bort exempelvis kopior och filer som aldrig kommer användas igen.
Journalist
Henrik Persson