tisdag 22.10.2024

Svenska Candela levererar ”flygande” elektriska fartyg till Saudiarabien

20 aug 2024

Åtta ”flygande” elfärjor från svenska Candela ska trafikera Röda Havet. Saudiarabien har köpt in fartygen i en affär som beräknas vara i miljardklassen. Ordern är den hittills största i Candelas historia.

– Till skillnad från äldre system med stora, långsamma och energiineffektiva konventionella färjor, är Candela P-12 en mindre och snabbare enhet som tillåter mycket tätare avgångar och snabbare resor för passagerare, säger Gustav Hasselskog, VD och grundare av Candela.

Även i Sverige kommer vi snart kunna åka ”flygande” elfärja. Ett fartyg från Candela ska sättas i trafik av SL hösten 2024 och gå mellan Ekerö och stadshuset i centrala Stockholm.

P-12 ”flyger” över vågorna på datorstyrda undervattensvingar och använder 80 procent mindre energi än konventionella fartyg, vilket ger längre räckvidd och högre hastigheter än konventionella fartyg. Elfärjorna har en maxhastighet på 25 knop och mer än 2 timmars driftstid på en laddning.

97,5 procent mindre klimatutsläpp under sin livstid jämför med ett dieselfartyg av samma storlek enligt en livscykelanalys från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Candela P-12 har plats för mellan 20 och 30 personer beroende på konfiguration.

De elektriska motorerna är placerade i kapslar under vattnet och är tystare och stör inte det marina djurlivet i samma utsträckning som dieselfartyg.

8 fartyg kommer att levereras 2025 och början av 2026.

Enligt Dagens Industri är Candelas affär med Saudiarabien värd omkring en kvarts miljard kronor.

– Vi ska bli störst på passagerarfärjor i världen, säger vd Gustav Hasselskog till tidningen och spår en omsättning på 10 miljarder kronor inom fem år.

Sedan tidigare är det känt att det Nya Zeeländska energibolaget Meridian lagt en order på en elfärja för personaltransporter till ett vattenkraftverk vid Lake Manapōuri.

Stockholmsbaserade Candela Technology AB grundades 2014 av ingenjören och företagsledaren Gustav Hasselskog. Huvudkontoret är i Stockholm och sysselsätter över 200 ingenjörer, tekniker och produktionspersonal. Candelas helägda fabrik i Stockholm, Sverige, tillverkar fartygen Candela C-8 och P-12.

Dela artikeln!