fredag 18.10.2024

Gigantiskt värmelager invigs i Västerås

11 sep 2024

Ett stort bergrum under Västerås har konverterats till en jättelik, underjordisk termos. Det är 300 000 kubikmeter stort och kan lagra 13 GWh fjärrvärme. 

– Det är tillräckligt för att värma hela Västerås i upp till två veckor beroende på utetemperatur, säger Magnus Eriksson, vice vd för Mälarenergi AB och affärsområdeschef för Värme.

Vid sträng kyla på vintern har kraftvärmeverket i Västerås ibland behövt styra om produktionen så att fjärrvärme prioriteras på bekostnad av elproduktion. Med det nya värmelagret kan verket få en jämnare produktion. Det innebär också att Västerås får förutsättningar för fortsatt hög elproduktion även när det är iskall vinter och den behövs som bäst.

– Här kommer energilagrets buffert att göra skillnad. I och med att vi nu har den här termosen under jord, kan vi ha en fortsatt hög elproduktion även vid låga utetemperaturer.

Kraftvärmeverket kommer att få en jämnare och mer optimerad produktion och våra årliga utsläpp av fossil koldioxid beräknas minska med 1 600 ton.

Bergrummet byggdes ursprungligen för att vara beredskapslager för eldningsolja i början av 1970-talet, men avvecklades 1985 och har sedan dess stått outnyttjat.

Mälarenergis styrelse tog beslut om att konvertera bergrummet till ett värmelager under 2021. I maj 2023 var oljesaneringen klar. Därefter fylldes bergrummet med vatten och kunde tas i drift i mitten av augusti.

Staten har delfinansierat projektet med 15 miljoner via Klimatklivet (Naturvårdsverket).

 

Dela artikeln!