lördag 19.10.2024

Nya kontoret där allt är gammalt

25 sep 2024

93 procent återbruk blev resultatet när det kommunala fastighetsbolaget Higab tillsammans med Rekomo avslutade en renovering och anpassning av sitt kontor i Göteborg.

– Vi arbetar mer och mer målmedvetet med återbruk i våra kundprojekt. Nu var det dags att även göra allvar av saken på hemmaplan, säger Linda Malm, chef för avdelningen Kund och Intern service, och ansvarig för projektet på Higab.

Hållbarhet var en central del i renoveringen. I samarbete med White arkitekter och Rekomo fokuserade Higab på att återbruka så mycket som möjligt av den befintliga inredningen.

Möbler målades om eller fick nya tyger, och nya miljöer och funktioner skapades, målet var att skapa ett kontor som känns helt nytt, trots att majoriteten av inredningen är återanvänd.

Genom att återbruka 93 procent av inredningen har projektet sparat minst 44 ton koldioxid jämfört med att köpa allt nytt.

– Genom att främja återbruk och ett cirkulärt tänkande vill vi minska vår klimatpåverkan och bidra till en mer hållbar fastighetsförvaltning. Vi gick dock bet på bland annat matta och gardiner. De sakerna är fortfarande svåra att hitta på återbruksmarknaden, men i princip är allt annat återbruk, säger Linda Malm.

Dela artikeln!