fredag 18.10.2024

Energiföretagen: Staten måste ta större ansvar för klimatomställningen

9 okt 2024

Sverige står inför en strukturomvandling som kräver en kraftsamling från hela samhället. Men för att det ska lyckas måste staten bidra, det menar Energiföretagen i en ny rapport som pekar ut sex områden där staten behöver ta större ansvar.

– Vi behöver en aktiv omställningspolitik med konkreta reformer och regelförenklingar som stöds långsiktigt av politiken. Det behövs tydligare ramar och långsiktiga förutsättningar för att företagen ska våga satsa, säger Åsa Pettersson.

De länder, regioner och företag som lyckas ställa om till fossilfrihet i rätt takt och ta vara på de nya affärsmöjligheter som följer av elektrifieringen kommer att vara framtidens vinnare. 

– Sverige och svenska företag har alla förutsättningar att bli omställningens vinnare. Men då krävs ett helt nytt tänk i form av ett aktivt arbete från statens sida för att stötta den strukturomvandling som krävs för en snabb och omfattande elektrifiering, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen Sverige. 

 

Sex nödvändiga politikskiften för att Sverige ska bli en vinnare i klimatomställningen

Aktiv närings- och klimatpolitik som stödjer den pågående strukturomvandlingen och stärker vår konkurrenskraft. Staten måste säkerställa att nödvändig kritisk samhällsbärande infrastruktur kommer på plats, liksom korta tillståndsprocesser, säkra utbildningar som leder till jobb och förenkla byråkratin.

Ett ramverk likt det klimatpolitiska ramverket för att säkra långsiktighet i energipolitiken.  Regeringen behöver skapa en tydlig plan för hur utbyggnaden av energi- och elsystemet ska genomföras.

Regeringen behöver underlätta strategiskt viktiga investeringar i energisystemet som annars inte kommer till stånd på grund av hög risk eller marknadsmisslyckanden. Fler investeringar än ny kärnkraft kommer behöva riskavlyft.

Staten bör vara med och dela på kostnader för delar av elsystemets utbyggnad som normalt sett hade belastat elkunderna för att säkerställa konkurrenskraft och fortsatt stöd för omställningen. Staten ska bland annat kunna lånefinansiera delar av vissa investeringar.

Utreda fördelningspolitiska effekter vid klimatpolitiska reformer och vid behov föreslå kompensatoriska åtgärder. Syftet är att skapa acceptans, eller ännu hellre stöd för den förda politiken.

Politiskt omställnings- och klimatledarskap behövs med en långsiktig energipolitik. En retorik och reformer som motverkar polarisering och tar hänsyn till olika grupper behov kommer leda till ökad acceptans för omställningen, liksom ett klimat där investerare vågar satsa.

Dela artikeln!