fredag 18.10.2024

144 nordiska börsbolag hotas av böter när EU:s nya avskogningsförordning införs

16 okt 2024

Företag som bidrar till skogsskövling kan bötfällas eller exkluderas från den europeiska marknaden. Det är innebörden av EU:s nya regelverk – EU Deforestation Regulation (EUDR).

Danske Bank har gjort en rapport av hur regelverket kan slå mot 144 nordiska börsbolag och kommit fram till att många företag behöver ändra sig eller riskera höga böter från EU:kommissionen.

Livsmedelsproducenter har högst exponering mot det nya regelverket. Flera livsmedelsproducenter använder sig av certifiering, men detta är inte tillräckligt för att möta kraven i den nya EU-regleringen som kräver transparens i hela värdekedjan.

Alternativen för bolagen är nu att antingen köpa in sina råvaror från marknader där problemen med avskogning är mindre, eller kraftigt öka kontrollen av de befintliga leverantörerna menar Danske Bank.

Mellan 1990 och 2020 avverkades närmare 10 procent av världens skogsareal. EU-länderna står för ca 19 procent av konsumtionen av de varor som kopplats till avverkningen. Den avverkade arealen används bland annat till produktion av palmolja, soja, kött, kakao och kaffe.

Dela artikeln!