måndag 21.10.2024

Marknad för återvinning av solceller beräknas växa till 8 miljarder kronor 2024-2028

21 okt 2024

Solcellsboomen de senaste åren runt om i världen riskerar att skapa ett solcellsberg av sopor när de nått sin livslängd och ska ersättas med nya.

Marknaden för återvinning av solceller har haft svårt att etablera sig trots att solcellerna innehåller många värdefulla råvaror. Komplicerade teknisk konstruktion gör det dyrt att återvinna i industriell skala.

Men nu spår det globala teknikforsknings- och rådgivningsföretaget Technavio att solcellsåtervinning kommer växa kraftigt och ser affärsmöjligheter för berörda företag framför allt i Tyskland, Japan, USA, Italien och Kina. Inom de närmsta åren kommer marknaden omsätta runt 8 miljarder svenska kronor 2028 en trettioprocentig årlig ökning enligt prognosen från Technavio.

Solpaneler består av olika material, inklusive kristallint kisel, tunnfilm, bly, kadmium, plast och glas. Återvinning av solcellspaneler innebär stora utmaningar. Glas är huvudkomponenten men solpaneler innehåller även farliga ämnen som kadmium, bly och silver. Dessa kan inte utvinnas utan att skada hela panelen, vilket gör återvinningsprocessen komplicerad. Kemiska och termiska metoder används för att återvinna högvärdiga material, men glasets låga räddningsvärde och föroreningar utgör utmaningar.

Den ökande användningen av plast istället för glas riskerar att minska incitamenten för återvinningsföretag.

Dela artikeln!