Rikstvätt Bengtsfors/Karlskoga, Textilt Återbrukscentrum och Open Wood har samarbetat cirkulärt genom att återanvända uttjänta entrémattor från Rikstvätt, som har blivit omvandlade till något med ny funktion och form- ljudabsorberande skärmväggar.
För att göra det behövs ett stort intresse för återbruk, material att återbruka, kompetens inom form och design men även konstnärligt nytänkande.
Allt detta samlades under en innovationssprint, där behov och intressen möttes och deltagarna engagerade sig i en kreativ process. Tillsammans med sex studenter från HDK-Valand Campus Steneby och Stenebyskolan arbetade arbetsgruppen intensivt. När jag intervjuade arbetsgruppen var de överens om att det varit så inspirerande och roligt att låta idéer flöda under kort tid. Tack vare innovationssprintens upplägg gick arbetet snabbt från idé till en prototyp.
Rikedomen i denna arbetsgrupp bygger på varje enskild medlems bakgrund. När Rikstvätt har fokuserat på tillgängliggörande av textilmaterial, har textilkonstnärerna på Textilt Återbrukscentrum, Ulrika Aneer och Emelie Rygfelt Wilander, bidragit med sina konstnärliga kunskaper samt sitt intresse för miljöfrågor. “Som utövare har vi ett stort intresse för textilmaterial och de resultat vi kan nå med det vi har. Vi har inte bara lust för den kreativa processen, utan också för återbruk”, säger Emelie. ”Vidare har vi genom resultaten från detta projekt demonstrerat hur spill kan omvandlas till en värdefull resurs, vilket i sin tur banar väg för nya möjligheter inom tvätt- och textilservicebranschen”, tillägger Ulrika Hedkrok.
Slutligen, men inte minst, har Marc Hoogendijk, verksamhetsledare på Open Wood, bidragit med sin expertis inom designprocesser. Han säger: ”När vi jobbar tillsammans i innovationssprint använder vi designprocessen i en komprimerad och effektiv form. Vi går snabbt från råvara till slutprodukt genom att definiera behovet och funktionen.”
När de blev tillfrågade om vad hållbarhet egentligen är har alla svarat på olika sätt, men med liknande tankar. Ulrika Aneer ser hållbarhet som ett sätt att ta vara på det som finns i ens närhet och att se möjligheter i material. ”Det är bra att använda allt vi kan och att reparera när det behövs”, säger hon. Emelie menar att hållbarhet handlar om att hitta glädje i den kreativa processen och återbruk. Ulrika Hedkrok, som har ett näringslivsperspektiv, betonar vikten av att påverka en bransch där det finns mycket avfall så att produkternas livscykel förlängs och samtidigt bidrar positivt till samhället. Marc ser hållbarhet som något med ett långsiktigt perspektiv och belyser vikten av att försöka påverka det en själv har möjlighet att förändra i sitt arbete såväl som privatliv.
Dessa olika synsätt belyser att hållbarhet är ett brett begrepp med många aspekter, där det handlar om att effektivt utnyttja resurser, inspireras av kreativitet och skapa en positiv inverkan på både miljö och samhälle. Ljudabsorberande skärmväggar speglar detta genom att förlänga livscykeln för en produkt genom att återbruka en befintlig råvara och omforma den med kreativa och konstnärliga principer. Slutresultatet är inte bara användbart utan också något med intressanta och estetiska egenskaper.
Under mina samtal med deltagarna i RiK Symbios framkom en tanke som verkligen speglar andan i hela projektet. ”Det är roligt att förstå varandra även om vi pratar olika språk,” säger Emelie Rygfelt Wilander från Textilt Återbrukscentrum. Det viktigaste är att lära känna varandra och förstå varandras perspektiv, mål och arbetsmetoder. Det är nyckeln till en framgångsrik samverkan. Eller, ännu bättre, symbios.
Information om RiK Symbios Bengtsfors:
RiK Symbios Bengtsfors är en satsning som drivs av Bengtsfors kommun, Mötesplats Steneby och det lokala näringslivet tillsammans med Fyrbodals kommunalförbund och Chalmers Industriteknik och samarbetspartners som bland annat Open Wood och HDK-Valand Campus Steneby. Projektet finansieras av forskningsrådet FORMAS.
Text: Silvia Colombo
Foto: Funny Livdotter
Reportagets ursprung är ett pressmedelande från Mötesplats Steneby