Avfallsmängden i Borlänge ska minska med 25 procent de närmsta sex åren. Under samma period ska materialåtervinningen öka rejält och mängden avfall som går till förbränning halveras om kommunens nya kretsloppsplan går i lås.
Planen har arbetats fram gemensamt mellan samtliga Dalakommuner och därefter lokalanpassats. Planen betonar vikten av samarbete mellan kommuner, företag och invånare för att nå målen och minska klimatutsläppen.
– Det är en ambitiös, men på intet sätt omöjlig, plan att förverkliga, säger Sara Johansson, avfallsstrateg på Borlänge Energi.
Kretsloppsplanen ersätter det tidigare formatet avfallsplan genom att tydligare fokusera på cirkuläritet, avfallsförebyggande och återbruk.
– Vi behöver minska vårt avfall kraftigt, men också i mycket högre grad än i dag se det avfall som blir kvar som en resurs, säger Sara Johansson.
Exempel på områden som lyfts fram i planen är återvinning av byggavfall, minskat matsvinn samt förbättrad insamling av förpackningar.
– Nästa år inför vi fastighetsnära förpackningsinsamling för våra drygt 11 000 villakunder och genom att underlätta källsorteringen kommer sorteringsgraden att öka. Resultat från andra kommuner som redan infört närsortering visar att restavfallet kan minska med omkring 30 procent när vi kan sortera ut våra förpackningar enkelt hemma på tomten, säger Sara Johansson.
Ett helt annat fokusområde är återbruk av kontorsmöbler.
– De flesta verksamheter har nog möbler ståendes i förråd eller källare som skulle kunna nyttjas. Istället för att köpa nytt är det viktigt att vi använder det vi redan har i så hög utsträckning som möjligt. Därför är en åtgärd i kretsloppsplanen att utveckla återbruk av möbler inom kommunkoncernen, säger Sara Johansson.
Journalist
Henrik Persson