måndag 23.12.2024

Ny rapport: De fyra största hindren för industrins klimatomställning

4 dec 2024

Långsamma tillståndsprocesser, försenad fossilfri el, brist på kompetens och brist på riskdelningsmodeller mellan stat och industri. Detta är de fyra största hindren för industrins omställning uppger Fossilfritt Sverige i en ny rapport.

Det finns ett antal orosmoln på himlen som gör att Sverige riskerar att tappa dagens försprång på klimatområdet och att internationella företag och investerare väljer att etablera sig i andra länder än i Sverige menar Fossilfritt Sverige.

USA, Tyskland och Frankrike har börjat ge kraftiga statliga subventioner för att locka till sig investeringar och företag inom den gröna industrin, samtidigt som Kina haft en långsiktig industripolitik som gör att de nu dominerar produktionen av exempelvis batterier och solceller.

Sverige har inte samma ekonomiska muskler som USA och Kina, utan måste istället erbjuda de mest konkurrenskraftiga förutsättningarna på alla andra områden enligt Fossilfritt Sverige.

För att lyckas behöver staten undanröja fyra hinder som identifierats av de 23 industribranscherna inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige:

  1. Långsamma och oförutsägbara tillståndsprocesser.
  2. Otydlighet gällande kortsiktig tillgång på billig fossilfri el.
  3. Brist på kompetens.
  4. Brist på riskdelningsmodeller för långsiktiga och stabila spelvillkor.

Regering och riksdag har försämrat Sveriges chanser till omställning genom den splittrade synen på det framtida energisystemet och klimatpolitiska styrmedel.

Ryckigheten när det gäller reduktionsplikten är ett annat exempel som rapporten lyfter fram och menar att näringslivets risk vid olika långsiktiga investeringar ökat på grund av detta. Det saknas också tydlighet för de industrier som behöver el för sin omställning redan inom 10–15 år i väntan på ny kärnkraft.

När Sveriges utsläpp ökar, enligt budgetpropositionen för 2024, ifrågasätts Sveriges ledarskap omställningen runt om i världen. Regeringen behöver snarast lägga fast en politik som med större säkerhet leder till att Sverige når EU:s mål till 2030 menar Fossilfritt Sverige.

Nuvarande klimatpolitik bygger också på att kolinlagringen i skogen följer EU:s krav vilket just nu ser mycket svårt ut att uppnå, vilket i sin tur ökar trycket på en snabbare utsläppsminskning på andra områden om Sverige vill undvika minskad avverkning av skog.

Fossilfritt Sverige startades på initiativ av regeringen 2015 och samlar företag, kommuner, regioner och organisationer som ställer sig bakom deklarationen om att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Dela artikeln!