söndag 22.12.2024

RISE: Cirkularitet konkurrensfaktor för nordiska börsnoterade bolag

6 dec 2024

Affärsmöjligheter och minskning av klimatutsläpp är två av de främsta drivkrafterna för cirkulär omställning bland börsnoterade företag i Norden. En majoritet förväntar sig att deras konkurrenter kommer att utveckla betydande cirkulära förmågor. De flesta av dessa företag tror också att EU:s cirkulära regleringar kommer att hjälpa dem att få en konkurrensfördel.

Detta är några av slutsatserna i en ny rapport om cirkulär ekonomi som forskningsinstitutet RISE tagit fram tillsammans med samarbetspartners. Studien undersöker cirkulär aktivitet och mognad bland börsnoterade företag i regionen.

– Den cirkulära omställningen av företag får fart. 79% av företagen tror att deras konkurrenter kommer att utveckla betydande cirkulära förmågor inom de kommande åren. Om du vill framtidssäkra ditt företag är det dags att komma i gång nu, säger Marcus Linder, RISE, medförfattare och vetenskaplig ledare för rapporten.

Nästan alla företag hävdar att de har integrerat cirkularitet i någon mån i sin affärsstrategi. 42 procent har definierat ett mål för åtminstone en cirkulär strategi och mindre än en tredjedel mäter prestation och framsteg.

Det största hindret för omställningen uppges vara brist på efterfrågan: företagens kunder ställer inte cirkulära krav.

Rapporten introducerar en metod för att mäta cirkulär aktivitet i företag: det cirkulära affärsindexet. Detta är en beräkning av intensiteten och omfattningen av kollektiva ansträngningar från alla börsnoterade företag. Indexet sammanfattar en stor mängd data för alla deltagande företag från studien.Det cirkulära affärsindexet för nordiska börsnoterade företag är 21 procent.

– Rapporten bekräftar vår erfarenhet att de som börjar utforska och testa tidigt ofta får tydliga konkurrensfördelar, säger Pernilla Dahlman, Affärsledare, Circular Business Lab på RISE i ett pressmeddelande.

Dela artikeln!