Varje år körs stora mängder byggavfall, slaggrus och restasfalt till deponi. Ett forskningsprojekt, lett av RISE, ska göra det möjligt att återvinna och ge materialen nytt liv. En testbädd har byggts på Nordvästra Skånes Renhållnings AB:s område i Helsingborg, bestående av 4 stycken 27 meter långa avsnitt där de olika materialens långsiktiga prestanda och miljöpåverkan ska undersökas.
Sträckan består av asfaltkross, bergkross, slaggrus respektive tunnelugnskalk. Alla delar har slutligen täckts av asfaltgranulat.
– Det ligger helt rätt i tiden med återvunnet material och det rimmar väl med målen för massor enligt vår affärsplan, där målet är att materialåtervinna 80 procent av alla inkomna massor, säger NSR:s marknadsspecialist, Glenn Holmgren, i ett pressmeddelande.
Projektet kommer att följa upp de tekniska egenskaperna för respektive material, göra spårdjups/profilmätningar under en treårsperiod och fallviktsmätningar vid olika tider på året för att fastställa hållfasthet och styvhet.
– Vi vill skapa förutsättningar för att cirkulära material ska kunna användas i större utsträckning, minska brytning av nytt berg och göra det enkelt för beställare att ställa krav på användning av cirkulära material i upphandlingar, sammanfattar Björn Schouenborg.
Björn Schouenborg uppger att något liknande inte har gjorts tidigare. Så många olika material, så omfattande dokumentation i laboratorium och fält och med inplanerad uppföljning under kommande år är unikt.
Journalist
Henrik Persson