torsdag 23.05.2024

Bärindustrins restprodukt kan bli smink med ny forskning

10 jul 2018
Nordiska vilda bär har ett skyddande lager av vax med unika egenskaper och är idag en restprodukt som bärindustrin inte tar tillvara. Det vill forskare vid Luleå Tekniska Universitet ändra på och har börjat undersöka hur det skulle kunna användas för att skapa nya produkter och öka konkurrenskraften för arktiska företag. Runt arktiska bär som lingon, blåbär och hjortron finns ett skyddande lager vax som har en unik kemiska sammansättning. Forskare från bland annat Luleå Tekniska Universitet undersöker nu möjligheten att använda vaxet för att skapa nya produkter inom bland annat kosmetik, tandvård och förpackningsmaterial.
– Vi vill visa på potentialen för bärvax. Dess unika egenskaper kan användas för nya nischade produkter. Bärvax kan till exempel ge kosmetiska produkter fördelar som skydd mot UV-strålning och antibakteriella egenskaper, säger Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet. Vaxextrakt är främst tänkt att utvinnas från de restprodukter som uppstår i bärindustrin.
Professor Roberts Joffe, Luleå tekniska universitet
”Det finns gott om vilda bär på Nordkalotten men för närvarande tas mycket litet av vaxet tillvara. När juicer och andra produkter tillverkas blir vaxet en restprodukt som i nuläget går till spillo. Vi vill i stället ta tillvara på bärvaxet och öka värdet av råvaran för bärindustrin”, säger Roberts Joffe.
Huvudmålet med forskningsprojektet, som går under namnet WAX – Natural Wax of Arctic Berries as Our Treasure, är att utveckla nya produkter och öka konkurrenskraften för företag i den arktiska regionen.

”Vi vill kunna visa exempel på befintliga produkter som lokala företag producerar som skulle bli bättre med hjälp av bärvax och visa att arktiska bär är en skatt som vi bör ta tillvara. En produkt baserad på vilda bär som produceras i Skandinavien borde också ha bra förutsättningar att bli ett starkt varumärke”, säger Roberts Joffe.

Forskningsprojektet, som har en budget på en miljon euro, är tvärvetenskapligt och involverar expertis inom områdena biologi, kemi, nanoteknik, materialvetenskap och marknadsföring. Forskarna vid Luleå tekniska universitet ska bland annat karaktärisera hur material som är baserat på bärvax klarar olika belastningar och temperaturer. Övriga forskare som är involverade i projektet kommer från Uleåborgs universitet och Oulu UAS i Finland samt norska forskningsinstitutet NIBIO.

Dela artikeln!