torsdag 23.05.2024

Island bäst i världen på delningsekonomi

27 jul 2018

Det visar den första globala kartläggningen av delning av tjänster och delningsekonomins storlek – och som resulterat i ett nytt globalt index.

Det är tankesmedjan Timbro som tagit fram ett index under två års tid med hjälp av forskare vid University of Pennsylvania, Lunds universitet och Entreprenörskapsforum. Indexet visar hur stor delningsekonomin är i världen. Island presterar bäst. Sverige kommer först på plats 42 av 213 undersökta länder.

– Det här är den första globala kartläggningen av delningsekonomins storlek som inte bara utgår från uppskattningar och opinionsundersökningar. Vi har analyserat hur mycket trafik hemsidorna har och även räknat antalet annonser över hela världen för företag som AirBnb och HomeAway, säger forskningsledaren Alexander Funcke.

Kartläggningen har gett ett unik inblick i vad som faktiskt driver utvecklingen av delningstjänster.

– Generellt är länder med mycket turism och utbyggt internet duktiga på delningsekonomi. Ta Island som exempel. När den isländska ekonomin återhämtade sig efter finanskrisen var det delningsekonomin som växte för att möta efterfrågan, säger Alexander Funcke.

Det största företaget som forskarna har kartlagt är Airbnb som har 1,5 miljoner personer som erbjuder tjänster varje vecka. Totalt sett erbjuder vart tredje delningsekonomiföretag boendetjänster.

Länderna på 10-topp listan: 

 1. Island
 2. Turks- och Caicosöarna
 3. Malta
 4. Montenegro
 5. Nya Zeeland
 6. Kroatien
 7. Färöarna
 8. Danmark
 9. Aruba
 10. Irland

Ranking för de nordiska länderna

 1. Island
 2. Danmark
 3. Norge
 4. Sverige
 5. Finland
 6. Färöarna
 7. Grönland

Text: Ann-Sofie Granzell. Källa: Tankesmedjan Timbro.

Dela artikeln!