torsdag 23.05.2024

Cyklande serviceföretag ny storstadstrend

5 sep 2018
De växer och blir fler – serviceföretagen som tar sig fram med cykeln snabbt, smidigt och utan buller och avgaser. Viktiga fördelar att konkurrera med när kunderna vill boka miljövänliga transporter. De cyklar fram i ur och skur och flera av dem har fått utmärkelser för sina klimatsmarta koncept. Efterfrågan från kunder ökar stadigt som hellre bokar en servicetjänst som tar sig fram snabbt och utsläppsfritt vilket gör att dessa företag växer både organiskt och lönsamhetsmässigt. Fyra spännande serviceföretag som använder cykel som enda eller främsta transportslag är Movebybike, Pling Transport, Cyklande Rörmokaren och Ryska Posten.
Movebybike känns igen på den gröna profilfärgen och de kallar sig också för Sveriges grönaste åkeri. Med en passion för cyklandet grundade far och son Johan och Nils Wedin företaget 2012 och enligt dem själva var de först i landet att starta ett cykelåkeri. I dag finns Movebybike även i Lund, Uppsala, Stockholm och Umeå genom licensavtal med andra cykelpassionerade och miljömedvetna entreprenörer. Cyklarna är utvecklade för att snabbt kunna omvandlas efter behov. Skåp kan bytas ut mot öppna flak och olika kärror kan hängas på. Med en speciell insats med tolv små stolar kan de erbjuda  persontransport för 12 mindre personer och då går ekipaget gå under namnet Cykelbussen. Ett perfekt transportmedel för förskolebarn som ska på utflykt.
Ett liknande företag är Pling Transport som trampar i centrala Göteborg. De har ambitionen att etablera ”plingare”, som de själva uttrycker det, även på andra orter. De startade 2012 under Movebybikes flagg men 2014 blev de helt fristående med egen profil. Med devisen En hoj kommer lastad har de uppfinningsrikt paketerat en variation av olika tjänster passande för cykel. Från att buda det lilla enskilda paketet till att köra den skrymmande soffan, matleveranser, återvinningsservice och under sommarmånaderna erbjuda cykeltaxi. Sedan januari 2016 sköter de Göteborgs universitet alla budtransporter inom Göteborg efter att ha vunnit upphandlingen. Cyklande Rörmokaren är hantverksföretaget i Stockholm som tagit cyklande serviceföretag till en ny nivå. Med sin ekologiska profil vill de motverka slit och släng-slängmentaliteten och återanvänder och reparerara material material i så hög utsträckning som möjligt. Företaget grundades av rörmokare Hugo Wolgers och ekonomen Alexander Ulvgården i februari förra året. Idag är de tolv anställda varav sju på heltid. De har utökat verksamheten att även omfatta VVS-arbete och nyligen anställdes en snickare. Hugo Wolgers har ett starkt intresse för naturen och därför är det en viktigt drivkraft för honom att visa branschen att det går att jobba som hantverkare på ett mer resurs- och miljöeffektivt sätt. På Cyklande Förmokaren tar all personal sig fram med cykel, vilket dessutom går fortaren enligt Hugo Wolgers. Något han erfor som anställd med firmabil. Han tog för vana att lasta med sig cykeln i bilen och när han fastnade i bilköerna tog han istället cyklen för att hinna med sina jobb. Konceptet håller. I april i år fick Cyklande Rörmokaren ta emot utmärkelsen Årets hantverkare 2018. Ryska Posten säger hellre ja och på den vägen är det. Med Stockholm som bas erbjuder de service utan geografiska gränser. Sedan starten som budfirma för 20 år sedan har grundarna och ägarna Kristoffer Jeansson och Daniel Pilotti utvecklat Ryska Posten till en koncern med flera nischade dotterföretag och nästan 250 anställda. De är störst som cykelbud i Stockholm men använder sig också av el- eller hybridbilar. Målsättningen är att minska andelen transporter med bil till fördel för cykeln genom en effektiv trafikledning.

Dela artikeln!