Kreativ duo levererar hundra procent återbruk

Michael Helander och Michaela Holmdahl, reCreate Design Company.
10 sep 2018

”Vi vill åstadkomma en inspirerande, modern, funktionell miljö baserad på återbruk och redesign av kundens egna befintliga möbler. Blandat med nyinköpt begagnat och skräddarsydda konstverk som vi designar och skapar i vår studio.”

Det säger Michael Helander och Michaela Holmdahl på reCreate Design Company. Med en mix av kreativitet, praktiskt affärstänk och socialt entreprenörskap förlänger de livet på kundernas existerande material. Mike och Micki, som de också kallas, lärde känna varandra för  tio år sedan. De började prata om vad de egentligen ville göra, vad de brinner för. Två år senare hade de satt igång kreativa projekt tillsammans, vid sidan av andra jobb. De började med workshops på den privata marknaden, att skapa återbrukskonstverk av skräpmaterial.  För fyra år sedan bestämde sig för att satsa helt på reCreate. De var nu eller aldrig. 


Deras affärsplan handlar i första hand om återbruk men det finns också en social del. Att ta emot deltagare som får arbetsträna genom att vara delaktiga i verksamheten.

Berätta hur ni kom in på det.
”När vi hade våra workshops de första åren så gjorde vi upptäckten att skapandet med återanvänt material gör någonting med oss. Deltagarna glömde bort allt annat, blev kreativa och gick sen hem glada och nöjda och uppeppade”, säger Mike och Micki.

Det var då de insåg de förändringar som sker när människor börjar tänka om med befintligt material. Hur hela hjärnan aktiveras när du interagerar och deltar i återbruksaktiviteter.


”När vi sedan startade på heltid bestämde vi att det ska vara en del av vår verksamhet. Att skapa mervärde för vårt samhälle genom att erbjuda arbetsträning och utrymme för personer som står utanför arbetsmarknaden. Våra deltagare blir delaktiga i våra kreativa arbeten och får arbeta praktiskt, börja tänka i nya banor. De får komma ut till riktiga arbetsplatser med riktiga kunder. De växer som människor. Den självkänslan tar de med sig när de söker jobb eller ska komma in på en utbildning och 50 procent av våra deltagare har fått arbete eller börjat studera.”

Hur går ni tillväga när ni gör ett återbruksprojekt?
”Första steget är att vi gör en behovsanalys med kunden. Vill de ha en återbruksinredning på sitt kontor? Avveckling av överblivna möbler? Teambuilding som kopplar samman medarbetarna till företaget, varandra och samhället? Eller ett evenemang som fokuserar på innovation och återbruk? Det är dessa områden vi specialiserar oss på”, säger Mike och Micki.

För dem är det inte “bara” ett inredningsprojekt som delvis innefattar återbruk för att fylla en kvot.


”Vi vill åstadkomma en inspirerande, modern, funktionell miljö baserad på återbruk och redesign av kundens egna befintliga möbler. Blandat med nyinköpt begagnat. Blandat med skräddarsydda konstverk som vi designar och skapar i vår studio. Det handlar om att hitta kreativa och innovativa sätt att förena medarbetare med sin miljö genom återbruksberättelser. Vi ser också till att kundens oanvända möbler hittar nya hem där de behövs.”
De köpte inte någon ny skruv på många år och de har fullt med osorterade återanvända skruv. Men nu har de haft projekt där de bara måste ha en viss storlek eller en viss längd och ur tidssynpunkt varit tvungna att köpa nya skruvar. Men det är också allt, mer än så är det inte som de köper nytt.

Ni vann Göteborgs Universitets återbruksupphandling förra året. Vad har ni genomfört?
”Wow! Det var så spännande för oss, speciellt eftersom vi är en liten lokal studio och ofta måste konkurrera mot stora arkitekt- och inredningsdesignföretag”, säger Mike och Micki.


”Hittills har vi haft möjlighet att redesigna och omvandla flera utrymmen på två olika fakulteter. Det var roligt att Göteborgs universitet tog steget att satsa på återbruk”, fortsätter de.

”Vi har inte forskat i det men vi tror att det är första ramavtalet inom återbruk och redesign i hela Sverige”, avslutar Mike och Micki stolta.

Återbruk genomsyrar reCreate Design Companys verksamhet:
– Återanvänd design för utrymmen och evenemang.
– Skapa produkter av återvunnet material.
– Inventarieavveckling med omplacering hos återanvändare.
– Teambuildande återbruksaktiviteter för innovativt tänkande och problemlösning.
– Kunskapsspridare om återbruk och innovation.

Konferensrum före och efter återbruksrenovering

 

Det här är exempel på hur det går att modernisera ett traditionellt och omodernt konferensrum enbart med återbruk.

Duon delar med sig av fyra tips för komma igång med återbruk:

  • Träna ögat att se potentialen i gamla möbler och råmaterial. Många gånger har möbler stoppats in i skyddsrum eller förråd huller om buller. Allting ses som skräp utan potential. Titta istället på pjäserna individuellt, hur skulle de kunna redesignas och återanvändas i ett nytt inredningskoncept.

  • Träna om hjärnan att tänka på alldagliga prylar som potentiellt återbruksmaterial. Böcker, stolar och träspill är prima exempel på material som lätt kan redesignas och återanvändas i inredningar, både i hem och på kontor.

  • Skrivbordet från 90-talet som är alldeles för stort behöver inte slängas. Kanske kan underredet återanvändas och skivan kapas och få ny yta. Det är mycket material och resurser som har gått åt för att tillverka det.

  • Pinterest har ett enormt bibliotek av bilder och DIY-projekt (Do It Yourself). Sök på “kapsyl” och förundras över hur något så litet och enkelt kan bli redesignat på så många olika sätt.

TEXT: ANN-SOFIFE GRANZELL. FOTO: RECREATE DESIGN COMPANY.

Dela artikeln!