lördag 20.07.2024

Falu kommun och företagen satsar gemensamt på hållbar handel

Initiativtagare till Handla Rätt är Thomas Sundin, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Falu kommun.
17 sep 2018

Med kampanjen Handla rätt guidas kunderna till butiker som erbjuder produkter eller tjänster som är klassificerade som hållbara.

För tredje året i rad satsar Falu kommun tillsammans med den lokala detaljhandeln på att lyfta fram det närproducerade och miljömärkta utbudet under kampanjen Handla rätt. I höst sker kampanjen under två veckors tid, v. 39 och 40. 

Det är en kampanj som ligger helt i linjen med strategin ”Gör Falun känt för ett stort utbud av miljömärkta och närproducerade varor”, som finns med i kommunens miljöprogram. 

Utbud som Falutbutikerna lyfter fram under kampanjen är produkter och tjänster som är miljömärkta, ekologiska eller Fairtrade-varor, second hand, reparationstjänster, uthyrning, återbrukade varor eller produkter gjorda av återvunnet material.

Konsumenterna hittar butikerna med hjälp av en  webkarta (”kart-app”) falun.se/handlarätt och där står också vilket erbjudande de har. Alla företag som vill får vara med men de måste lyfta fram minst en vara eller tjänst i butiken som uppfyller kriterierna ”MERA lokalt och hållbart”. 

MERA står för Miljömärkt (ex Svanen, Bra Miljöval), Ekologiskt (ex KRAV, Organic), Retur (ex återvunnet, återbrukat, reparationer) och Ansvar (ex Fairtrade). Med lokalt menas närproducerat (10 mils radie eller inom Dalarna) eller egen produktion (ex gårdsbutik).

TEXT: ANN-SOFIE GRANZELL

Dela artikeln!