lördag 20.07.2024

Skånefrö först med EBC-certifierade biokol

Sven-Olof Bernhoff, vd Skånefrö.
20 jan 2020

Därmed är Skånefrö den första svenska producenten som får European Biochar Certificate – den hårdast kravställda certifieringen för biokol.

”Med EBC-certifiering vet vi att vi uppfyller dagens höga kvalitets- och hållbarhetskrav”, säger Sven-Olof Bernhoff, vd för Skånefrö.

Biokol är på stark frammarsch med ökande behov av klimatpositiva lösningar. Med allt fler europeiska aktörer krävs kvalitetsgranskning och internationell standard.

”All tillverkning av biokol är tyvärr inte hållbar och närproducerad. Teoretiskt kan allt organiskt material bli biokol, oavsett vad det består av. Det är viktigt för den cirkulära ekonomin med produktion på plats, av restprodukter som kommer från närområdet” fortsätter Sven-Olof Bernhoff.

I och med Skånefrös EBC-certifiering inleds en ny era på den svenska biokolmarknaden. Biokol är ett av de mest lovande materialen för att skapa naturliga kolsänkor och motverka klimatförändringarna.

En gemensam standard skapar trygghet för konsumenten. EBC är en oberoende kvalitetsgranskning för största möjliga transparens på marknaden. Det blir enklare att veta vad som finns i produkten – att den inte innehåller gifter eller cancerframkallande ämnen. EBC-certifierat biokol uppfyller krav för utsläpp, ekologiskt hållbar produktion, miljövänlig lagerhållning, kvalitet och ett klimatpositivt avtryck.

Text: Ann-Sofie Granzell.

Dela artikeln!