söndag 21.07.2024

Uttjänta platsförpackningar råvara i ABB:s doslock

Sören Kling, produktchef för installationsprodukter på ABB. Foto Jonas Bilberg.
13 nov 2020

En branschnyhet som nu prisats som Bästa Elnyhet 2020.

ABB har gått över till att använda returplats vid tillverkning av lock till installationsdosor, och är därmed en av pionjärerna inom tillverkningsbranschen. Varje år tillverkar ABB flera miljoner olika slags elinstallationsdosor i sin fabrik i Borgå i Finland och varje dosa förses med ett lock. Det är dessa lock som nu tillverkas av returplast.

Plasten kommer från Fortums plastraffinaderi i Riihimäki som samlat in konsumentplastförpackningarna från hela Finland och sedan bearbetat den till att bli ett plastgranulat att använda som råvara vid nyproduktion. I samband med installation av dosan tas locket bort och installatören får se till att lämna det för återvinning så det kan bli ny returplast.

”Våra kvalitetsmätningar har visat att locken som tillverkas av återvunnen plast är av toppklass vad gäller deras fysiska egenskaper. Vi är verkligen nöjda med råvaran. Fortum har en fungerande logistikkedja i Finland, alltifrån plaståtervinning till produktion och leverans av råvara. Dessutom ligger anläggningen mindre än tio mil från vår fabrik. Med hjälp av en bra lokal samarbetspartner har vi kunnat skapa en återvinningskedja för tillverkningen av produkter av återvunnet material med litet koldioxidavtryck”, säger Marko Utriainen, chef för ABB:s fabrik i Borgå.

Elmässan delar årligen ut priset ”Bästa Elnyhet” och ABB:s doslock av återvunnen plast blev årets vinnare med motiveringenDenna produkt är en utveckling som främjar miljön. ABB har lyckats välkomna cirkulär ekonomi till elbranschen med smarta medel och genom omställningen också reducerat koldioxidavtrycket med över 36.000 kilo per år. Ett tydligt initiativ som vi hoppas kan motivera och inspirera fler i branschen att ta ett steg i rätt riktning för klimatet!

Sören Kling, produktchef för installationsprodukter på ABB, är mycket glad och stolt över vinsten, och säger;

”Det är naturligtvis jätteroligt att vi vann i år igen, och denna gång med en produkt som bidrar till en cirkulär ekonomi. Vi är väldigt stolta över att ABB tagit fram produkter som minskar koldioxidavtrycket. Nu hoppas vi att fler andra tillverkare också kommer igång med att använda återvunnet material i sina produkter. Detta är en bra bit på väg på resan mot det hållbara samhället.”

TEXT: ANN-SOFIE GRANZELL.

Dela artikeln!