måndag 17.06.2024

Batterier först ut i cirkulär EU-plan

10 dec 2020

EU-kommissionen har idag föreslaget att EU:s lagstiftning för batterier ska moderniseras. Det är också det första inititivet av de 35 återgärderna som ingår i EU:s nya handlingsplan för cirkulär ekonomi.

”Batterier är fulla av värdefulla material och vi vill se till att inget batteri går till spillo”

EU-kommissionär Virginijus Sinkevičius

Förslaget innebär att batterier som säljs i EU ska tillverkas med mindre miljöpåverkan, vara gjorda av material som utvinns med respekt för mänskliga rättigheter, vara säkra att använda, ha lång livslängd och ska samlas in för att återvinnas.

Enligt kommissionen ökar efterfrågan på batterier snabbt och kommer att öka fjortonfalt fram till 2030 beroende på utvecklingen av den eldrivna transporten. Den globala exponentiella ökning av efterfrågan på batterier kommer att leda till en motsvarande ökning av efterfrågan på råvaror och därmed finns ett behov av att minimera deras miljöpåverkan.

Virginijus Sinkevičius,. Fotograf: Georges Boulougouris.

”Med detta innovativa EU-förslag om hållbara batterier ger vi den cirkulära ekonomin en ordentlig knuff framåt inom ramen för vår nya handlingsplan för den cirkulära ekonomin. Batterier är avgörande för väsentliga sektorer i vår ekonomi och vårt samhälle, för till exempel rörlighet, energi och kommunikation. Denna framtidsinriktade lagstiftning kommer att förbättra batteriernas hållbarhet i varje fas av deras livscykel. Batterier är fulla av värdefulla material och vi vill se till att inget batteri går till spillo. Samtidigt som batterierna blir allt fler på EU-marknaden måste deras hållbarhet öka”, säger Virginijus Sinkevičius, EU-kommissionär med ansvar för miljö, hav och fiske.

TEXT: ANN-SOFIE GRANZELL

Dela artikeln!