fredag 22.11.2024

Sandbatteri når marknaden

Problemen med energi från sol och vind är att de producerar som mest el när behovet är som minst och att de ger en ojämn försörjning. Detta kan nu vara på väg att lösas med en ny produkt från finska företaget Polar Night Energy.

För att lagra energin omvandlas elen till värme som värmer upp sand till 500-600 grader i en isolerad behållare på hundratals ton.

Värmen kan lagras i flera månader vid behov, men bäst effekt blir det vid tvåveckors cykler uppger företaget. I första hand ska sandbatteriet kopplas till centralvärmeanläggningar nära städer men i fortsatt utveckling är även elframställning en möjlighet med ångturbiner.

Bättre än förväntat

– Vi har redan märkt att vårt system faktiskt har ännu mer potential än vad vi ursprungligen räknade med. Det har varit en positiv överraskning, säger en av Polar Night Energys grundare Markku Ylönen i ett pressmeddelande.

Batteriet som används idag är en 4 meter bred och 7 meter hög stålcylinder.

Sand är en mycket billig råvara för att lagra energi i och har stora fördelar jämfört med tidigare försök med att lagra värme i vatten. Sandbatteriet kan generera 100 kW värmeenergi.

Det är inte avgörande vilken form av sand som används men råvara med liten kornstorlek och hög täthet föredras. Företaget köper in sand som inte lämpar sig för byggindustrin.

Marknad och efterfrågan finns redan nu

Effektiv och billig värmelagring är en avgörande faktor för övergången från kol– eller oljeeldade centralvärmesystem till förnyelsebara.

Sandvärmelagringen kan även få en roll för att ta hand om spillvärme i industriell produktion eller för hemmabruk i vanliga villor med solceller på taket.

Polar Night Energy har idag pågående relationer med en bred kundkrets bestående av fastighetsägare och industri inom mat, textil, kemi, stålverk och fabriker för pappersmassa.

Text: Henrik Persson

Dela artikeln!