lördag 20.07.2024

Utredare föreslår ett nytt grönt Almi

16 aug 2022

Finansiering av näringslivets gröna omställning var uppdraget för utredningen som överlämnades till regeringen i början på veckan. Ett av förslagen är att skapa ett nytt statligt investeringsbolag.

Dagens Almi AB är ett statligt investmentbolag med omsättning på 1.2 miljarder årligen. Almi ska vare ett komplement till marknaden genom att åta sig finansiering som inte beviljas av banker. Denna konstruktion ska vara kvar men kompletteras med ett nytt företag med en uthållig grön riskkapitalfond på 1.5 miljarder samt uthållig grön venture debtfond på 1.5 miljarder för risklån. Namnet föreslås bli Almi Green Invest.

Utredningen har även tittat på åtgärder inom kompetens och rådgivning, datatillgång och harmonisering av standarder, finansiering, strategi, samordning och styrning enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Text: Henrik Persson

Dela artikeln!