söndag 06.10.2024

Få kommuner väljer återvunna material i upphandlingar

Trosa är en av kommunerna som ställer krav på återvunnet material. Bild: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0,
7 sep 2022

Bara 19 kommuner i Sverige prioriterar varor tillverkade av återvunnet material i sina upphandlingar enligt en undersökning som företaget Ragn-Sells låtit göra.

Frågan som ställts är om det i kommunens policy slås fast att varor som är helt eller delvis producerade av återvunnet material ska prioriteras.

– Nästan hälften av klimatutsläppen i världen kommer från vårt sätt att hela tiden skaffa fram nya material i stället för att använda dem vi redan har. Stora inköpare som kommuner behöver ta ett stort ansvar för att snabbt ändra på det, och då måste deras riktlinjer säga i klartext att återvunnet ska vara förstavalet, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells i ett pressmeddelande.

Pär Larshans, Hållbarhetschef, Ragn-Sells
Pär Larshans, Hållbarhetschef, Ragn-Sells

Kommunerna upphandlar för 350 miljarder kronor om året och är därför en betydande aktör i ekonomins omstrukturering mot cirkularet.

– I en undersökning vi gjort säger nio av tio kommunpolitiker att de själva vill att deras kommun prioriterar återvunnet i upphandlingar. Därför är det anmärkningsvärt att det inte går snabbare för kommunerna att börja ställa tydliga krav, säger Pär Larshans.

Mindre kommuner går före

Det är ett antal mellanstora och mindre kommuner som går före när det gäller cirkulära upphandlingar. Ingen av de tio största kommunerna kvalar in på listan.

Totalt svarar 19 kommuner i år att deras riktlinjer för upphandling säger att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras:

Arvika

Avesta

Borlänge

Eslöv

Gävle

Hedemora

Håbo

Kalmar

Katrineholm

Kungsbacka

Kungsör

Lysekil

Munkedal

Ovanåker

Partille

Ragunda

Trosa

Vallentuna

Växjö

Möjligt att ställa krav

Lagen om offentlig upphandling ger kommuner och andra myndigheter möjlighet att ställa hållbarhetskrav vid upphandlingar.

Så här skriver Upphandlingsmyndigheten i sina hållbarhetskriterier:

”Genom att upphandla nya varor som innehåller återvunnet material går det att minska mängden jungfruligt material. Ett första steg är att efterfråga information om mängden återvunnet material i de varor man upphandlar. Och när det är möjligt att ge sådana varor ett mervärde i upphandlingen. Det går också att ställa mer drivande krav, exempelvis på att en andel ska vara återvunnen eller att produkter ska bestå av biobaserade råvaror.”

Henrik Persson

Dela artikeln!