måndag 17.06.2024

Däck av PET

5 okt 2022

Den tyska däcktillverkaren Continental tar ett steg mot mer cirkulär råvaruanvändning i produktionen. Flera av deras nya däckmodeller är delvis byggda av återvunnet material från PET-flaskor uppger de i ett pressmeddelande.

40 flaskor går åt för att ersätta konventionell polyester i stommen på en uppsättning personbilsdäck.

– Vi är den första däcktillverkaren som tillverkar den här typen av däck i serieproduktion, säger Per Linder, produktchef på Continental i Sverige.

Det finns en stor mängd PET-flaskor i världen som inte ingår i något pantsystem utan i stället hamnar på soptippen. Det är denna råvara som däckföretaget är ute efter att använda, förövrigt i konkurrens med textilindustrin som också börjat efterfråga dessa flaskor för användning till polyester.

Per Linder, produktchef på Continental i Sverige

Inga kemiska steg

Den nya ”ContiRe.Tex” -tekniken innebär att ett polyestergarn utvinns från använda PET-flaskor utan några mellanliggande kemiska steg. Under återvinningsprocessen sorteras flaskorna och rengörs mekaniskt efter att kapsylerna har tagits bort. Efter en mekanisk strimling bearbetas sedan PET-materialet till granulat och slutligen till ett spunnet polyestergarn.

– För den svenska marknaden handlar det främst om sommardäck. Tanken är att det ska växa till betydligt större skala, säger Per Linder.

Polyestergarnet från de återvunna PET-flaskorna används till textilkorden som sitter ovanpå däckstommen och som vanligtvis är tillverkad av konventionell polyester. Textilkorden ger stommen extra styrka och kontrollerar däckets inre tryck och form.

Däcken uppges har samma säkerhet som traditionellt tillverkade däck.

Henrik Persson

Dela artikeln!