Cirkulär dryck av kärnor vinner hållbarhetspris

Bild: Sysav
16 feb 2023

Ett glas advokadokärnor till sushi tack! Ja, så kan det låta på de sushibarer som nu börjar sälja Arash Sabets nya cirkulära dryck.

– Jag fick perspektiv och kände att jag ville göra något annat med mitt liv. Något som gör planeten till en bättre plats för mitt barn. Med sin erfarenhet inom livsmedel landade han snabbt i att göra något inom food tech, med matsvinnsproblematiken i åtanke säger Arash Sabet som nu är aktuell som pristagare av Nyföretagarcentrum Öresunds Hållbarhetspris.

Det började med öl, men där stötte Arash Sabet snabbt på hinder.

– Min första idé var att använda biprodukterna från öltillverkning, men det var en för komplex produkt att hantera. Så nästa steg var att jag listade alla biprodukter som uppstår i livsmedelshantering, som innehåller näring.

Arash Sabet hade redan bakgrund inom livsmedelstillverkning när han startade företaget Simply no waste för några år sedan. Men han ville ta steget fullt ut att bara använda produkter från livsmedelskedjan som annars gått till spillo. Det handlar om att minska matavfallet och samtidigt tillvara näringen.

När ölidén föll letade Arash Sabet vidare och upptäckte att Sushibarer kastar en viktig råvarukälla, advokadokärnor.

Men går det att dricka advokadokärnor? Arash Sabet började testa olika tekniker för att utvinna näringen ur avokadokärnorna. Resultatet blev så småningom en alkoholfri, kolsyrad dryck som fick namnet Kado.

– Jag använde mina kontakter i restaurangbranschen för att få hjälp med att utveckla smakerna. Vi gjorde ett smaktest och ingefära/citron vann överlägset. Så nu har vi gjort produkten i två smaker, ingefära/citron och Sunset Thé, säger Arash Sabet.

En danska sushikedja nappade på idén om att man både skulle kunna äta avokadon och dricka den på plats i restaurangen. Cirkulär juice helt enkelt.

Även citron- och ingefärajuicen, som används i produkten, är cirkulär. Simply no waste samarbetar med ett företag som säljer färsk, opastöriserad råsaft. När drycken är på väg att gå ut, tar Simply no waste hand om och pastöriserar den. På så sätt minskar matsvinnet.

– Allt vi gör utgår från två frågor: är detta bra för människor och är detta bra för planeten? People and planet. Annars gör vi det inte.

Och intresset från kundernas ser bara ut att öka.

– När jag la upp på LinkedIn att jag vunnit hållbarhetspriset, blev jag kontaktad av en stor, svensk restaurangkedja som jag nu för diskussioner med kring samarbete, säger Arash Sabet.

Henrik Persson

Dela artikeln!