Bransch i omdaning

1 mar 2023

Handeln med begagnade bildelar står inför en konsolidering där mindre aktörer blir en del av större företag eller samarbeten. Utvecklingen går från små enskilda bilskrotar till specialiserade koncerner.

Att det inte längre handlar om att med skruvmejsel och skiftnyckel i hand gå runt bland bilvrak och själv skruva loss vad man vill ha när det är dags för att köpa en begagnad bildel vet nog de flesta.

Och att skitiga bilskrotar är ett minne blott och numera heter bildemonteringsanlängningar.

Men kanske lever gamla föreställningar kvar när vi tänker på bilskrotar och allt färre har en anledning att någonsin besöka en, trots att handeln med återbrukade bildelar aldrig varit större.

På Svensk bilåtervinning i centrala Odensbacken utanför Örebro står bilarna i prydliga ställ i väntan på demontering. Foto: Henrik Persson
På Svensk bilåtervinning i centrala Odensbacken utanför Örebro står bilarna i prydliga ställ i väntan på demontering. Foto: Henrik Persson

Handeln sker till största delen online, demonteringen är idag högt specialiserad och utförs av experter där alla delar katalogiseras efter serienummer. Uppåt 95 procent av en bil kan återvinnas och delarna kan i många fall användas i flera cykler.

Som kund kan du själv beställa hem online, men en stor del av handeln sker via verkstäder. Det är många mekaniker som erbjuder sina kunder att ersätta en skadad del med en begagnad och samtidigt gynna plånboken och miljön.

Och nu sker en konsolidering i branschen för bildemontering där små familjeägda verksamheter köps upp eller hittar samarbeten för att växa och bli starkare på en marknad som sträcker sig ut i Europa.

Endast en liten del av gårdplanen upptas av det som blir kvar av bilarna när alla värdefulla delar tagits bort. Branchen och företaget ser ut att ha en ljus framtid säger Vd Christer Öhling.
Endast en liten del av gårdplanen upptas av det som blir kvar av bilarna när alla värdefulla delar tagits bort. Branchen och företaget ser ut att ha en ljus framtid säger Vd Christer Öhling. Foto: Henrik Persson

Nyligen köpte riskkapitalbolaget Nordic Capital bildemonteringsföretaget Autocirc. Ett företag som växt kraftigt sedan starten genom 37 förvärv. Bolaget har 570 anställda och omsätter 1,2 miljarder kronor i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien.

Autocirk uppger att de förvärvade bolagen ska fortsätta vara fristående och att det finns en styrka i mångfald. Och som det ser ut är inte tillväxtresan över då Autocirk söker efter än fler aktörer att knyta till sin verksamhet.

Henrik Persson

Dela artikeln!