torsdag 23.05.2024

Försumbart dyrare med klimatsmarta köp

31 mar 2023

Bröd 50 öre dyrare och en ny bil 2000 kronor mer i inköp. Så liten är extrakostnaden för en klimatsmart produktion enligt en ny undersökning.

Bröd, bil, bostad och flyg hör till det organisationen undersökt och i de flesta fallen blir påslaget för konsumenten litet eller försumbart.

Föreställningen om att allting ska bli väldigt dyrt om klimatomställningen genomförs stämmer inte kommer en undersökning från Fossilfritt Sverige fram till.

Förklaringen är främst att materialkostnader är oftast en väldigt liten del av vad konsumenten betalar för en vara.

50 öre mer för limpan

Lantmännen har hjälpt till att beräkna vad en limpa mjöl bakat från en fossilfri gått skulle kosta och kommer fram till att ett bröd för 25 kronor behöver öka i pris med 50 öre för att täcka kostnaderna.

Tusenlappar mer för ny bil

LKAB rapporterar att en ny bil producerad av fossilfritt stål blir två tusenlappar dyrare. Det motsvarar mindre än en halv procent prisökning.

Lägenheten marginellt dyrare

En lägenhet i ett flerbostadshus som idag kostar tre miljoner behöver kosta femton tusen mer för att bekosta val av fossilfritt producerad betong.

Flygresa dyrare, men skillnaden väntas minska

Att flyga till New York 2030 med biobränslen i tanken beräknas kosta mindre än en tusenlapp mer. Priset förväntas minska betydligt när produktionsapparaten i industrin byggs upp för att hantera större volymer.

Läs hela undersökningen här

Henrik Persson

Foto av Andrew Palmer, Louise Lyshøj, Denise Jans, montage

Dela artikeln!